CHRISTIAN SCHMIDT

‘BiH ne prijeti novi rat, ali politička kriza je duboka i mora se okončati. A imam poruku i za Dodika...‘

Schmidt je poručio kako je nužan dijalog te kako je osobno otvoren za sudjelovanje u raspravi o provedbi reformi za put BiH ka članstvu u EU

Christian Schmidt 

 Antonio Balic/Cropix

Bosni i Hercegovini trenutačno ne prijeti novi rat no politička kriza u toj zemlji je duboka i veoma zabrinjavajuća te traži hitan dijalog i suradnju kako bi se iz toga izašlo, ocijenio je u petak visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt.

U izjavi novinarima u Sarajevu kazao je kako pojačana prisutnost EUFOR-a diljem zemlje jasno pokazuje da je međunarodna zajednica odlučna spriječiti bilo kakve pokušaje narušavanja sigurnosti u BiH te da nitko ne treba sumnjati u tu odlučnost pa ni oni koji bi pokušali izazvati incidente.

"O (opstanku) BiH se ne može pregovarati", kazao je njemački diplomat.

Ruska agresija na Ukrajinu, kako je istaknuo, bila je jako upozorenje da je potrebno preventivno djelovati i tako pravodobno spriječiti moguće nove sukobe i na zapadnom Balkanu odnosno u BiH pa je stoga EUFOR-u upućeno pojačanje te sada mir u zemlji osigurava više od 1100 vojnika u sastavu misije "Althea".

"Ovdje nema rata, ali postoji teška politička kriza a bit je u obvezi političara da dolaze na posao i da rade. Stoga je i poruka Miloradu Dodiku da počne raditi svoj posao i ukloni blokade a to će se dogoditi ne kada se bude došlo na pet minuta nego kada se bude radilo na donošenju odluka", kazao je Schmidt.

Dodik i srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH od sredine 2021. godine blokiraju donošenje odluka u tim tijelima koje su važne za državu a u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i parlamentu glasaju tek za one kojima se dijeli novac između entiteta.

Na taj način pokušavaju iznuditi stavljanje izvan snage zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina što ga je u srpnju prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Schmidt je poručio kako je nužan dijalog u zemlji te kako je osobno otvoren za sudjelovanje u raspravi o načinu provedbe reformi nužnih za napredak BiH ka članstvu u EU, uključujući tu i reformu izbornog zakona za koju je kazao da je nužan preduvjet napretka na putu ka Europi.

Uvjeti koje je EU postavila BiH da bi je nastavila podupirati su jasni, kazao je Schmidt, aludirajući na 14 prioritetnih reformi definiranih u mišljenju Europske komisije još iz svibnja 2019. godine, a na čijoj provedbi do sada nije napravljeno gotovo ništa.

"Međunarodna zajednica će ostati siguran ali ne i naivan partner BiH", poručio je Schmidt dodajući kako ima velika očekivanja od birača u BiH na narednim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:53