ZLOPORABA POLOŽAJA

BiH: Ravnatelj obavještajne agencije ostaje u pritvoru, istraga se nastavlja

Tužiteljstvo BiH ranije je potvrdilo kako protiv ravnatelja OSA-e vodi istragu pod sumnjom zloporabe službenog položaja
 Samir Yordamovic/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Medmedagić, koji je uhićen u srijedu po nalogu državnog tužiteljstva, ostat će u pritvoru nakon što je nad njim završena kaznena obrada, potvrdila je tijekom dana sarajevska policija.

"On (Mehmedagić) će u zakonom propisanom roku biti predan u daljnju nadležnost postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH", stoji u priopćenju MUP-a Sarajevske županije čiji su pripadnici u jutarnjim satima priveli šefa državne obavještajne agencije. Mehmedagić će u policijskom pritvoru najvjerojatnije provesti noć, a Tužiteljsvu Bih trebao bi biti predan u četvrtak.

Tužiteljstvo BiH ranije je potvrdilo kako protiv ravnatelja OSA-e vodi istragu pod sumnjom zloporabe službenog položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, ali i pranja novca.

Ispostavilo se kako je Mehmedagić pod istragom ne samo zbog sumnje da je na protuzakonit način došao do diplome na privatnom Američkom sveučilištu sa sjedištem u Tuzli, nego i da je nejasno podrijetlo novca kojim je kupio vrijedne nekretnine u Sarajevu.

Nakon Mehmedagićeva privođenja vještaci građevinske struke i policijski istražitelji pretražili su i njegovu kuću u Sarajevu, a navodno je cilj točno procijeniti vrijednost nekretnine koju je Mehmedagić kupio, a da za to nije imao pokriće na svom bankovnom računu.

Afera "Diploma" predmetom je istrage koja traje već mjesecima, a zbog toga je prije mjesec dana uhićen i od tada je u pritvoru Denis Prcić, osnivač i vlasnik tuzlanskog Američkog sveučilišta s čijom se sumnjivom diplomom Mehmedagić prijavio na natječaj za još jedan mandat na čelu OSA-e.

On je tu agenciju vodio u proteklih pet godina kao kadar kojega je istaknula Stranka demokratske akcije (SDA).

Mehmedagić slovi za osobu od punog povjerenja čelnika SDA Bakira Izetbegovića.

Tijekom rata u BiH Mehmedagić je bio tjelesni čuvar i osobni pratitelj Alije Izetbegovića.

Komentirajući Mehmedagićevo uhićenje Bakir Izetbegović u srijedu je ustvrdio kako je riječ o orkestriranom političkom pritisku čiji je pravosuđe instrument, a cilj je oslabiti obavještajnu službu.

"Cilj je da se Mehmedagić ukloni sa čela OSA-e i da antidržavne politike ovladaju obavještajnom službom kako bi od nje napravili ispostavu obavještajnih agencija iz susjedstva. Taj cilj se i ne skriva, pa smo svjedočili tome da neki od vodećih srpskih političara OSA-u nazvaju neprijateljskom agencijom", napisao je Izetbegović na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:57