OSUĐEN U SLOVAČKOJ

BiH se pretvara u europsku meku za bjegunce, lociran još jedan kontraobavještajni ‘kapitalac‘

Utočište u BiH pronašli su i Marian Kučerka i Jan Kalavsky, visokorangirani službenici slovačke Nacionalne agencije za kriminalitet

Mostar

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Bivši čelnik protuobavještajne službe Slovačke, koji je u toj zemlji pravomoćno osuđen zbog korupcije, pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu i trenutačno živi u Mostaru, objavili su u četvrtak lokalni mediji.

Prema navodima portala detektor.ba, specijaliziranog za praćenje pravosudnih procesa i istraživanje slučajeva povezanih s kriminalom, Peter Gašparovič u BiH je stigao potkraj studenog 2023. prešavši granicu u osobnom automobilu slovačkih registracijskih oznaka i nastanio se u Mostaru.

Njega su na adresi na kojoj stanuje prepoznali slovački istraživački novinari koji surađuju s Detektorom. Informacije da se on skriva u BiH u siječnju su objavili slovački mediji, nakon potvrde koja je stigla u Bratislavu posredstvom Interpola.

Gašparovič je bio na čelu protuobavještajnog odjela Slovačke informativne službe (SIS).

"On je bivši šef protuobavještajne službe za vrijeme (prve) vladavine (sadašnjeg premijera) Roberta Fica i jedan je od visokopozicioniranih pripadnika državnih snaga sigurnosti koji je zapravo završio u mreži istraga pokrenutih nakon promjene vlasti, kada je u Slovačkoj rečeno da policija ima odriješene ruke i da također može istraživati zločine koji dopiru do visokih krugova, bilo u snagama sigurnosti ili u politici", kazao je slovački novinar Jan Petrovič.

Gašparović se na optuženičkoj klupi našao 2020., nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove, kada je otkriven veliki broj korupcijskih afera i umiješanosti visokih dužnosnika policije, porezne uprave i SIS-a u kriminalne radnje.

Zbog toga je Fico bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost premijera, iako se na nju vratio 2023.

Gašparovič je 2022. pravomoćno osuđen zbog korupcije na 22 mjeseca zatvora i 20 tisuća eura novčane kazne. Kako je bio u pritvoru od uhićenja u prosincu 2020., odlukom iz kolovoza 2022. pušten je na uvjetnu slobodu jer je odslužio dvije trećine kazne, a nakon toga se odlučio otići u BiH, zbog čega je u Slovačkoj u statusu bjegunca.

Gašarovičeva obrana na tu se odluku suda žalila, a pritom računa na izmjene kaznenog zakona koje predlaže Ficova vlada, po kojima bi za kazneno djelo za koje je osuđen bivši šef protuobavještajaca u konačnici mogao računati na preinaku sudske presude i na uvjetnu osudu koja bi ga učinila slobodnim čovjekom.

Prije Gašparoviča utočište u BiH, prema navodima Detektora, pronašli su i Marian Kučerka i Jan Kalavsky, visokorangirani službenici slovačke Nacionalne agencije za kriminalitet (NAKA). Kučerka je osuđen pravomoćno, a Kalavsky prvostupanjski nakon što su obojica proglašeni krivim zbog umiješanosti u slučajeve korupcije i zloporabe položaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:55