IZGRADNJA CESTE

BiH: Turskom Cengizu ugovor od 361 milijun eura za dionicu autoceste na koridoru Vc

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je potpisivanje ugovora s turskim izvođačem za gradnju dionice
 Nangka Press/Hans Lucas Via Afp

Radove vrijedne 361 milijun eura na izgradnji 21,3 kilometra duge dionice autoceste na koridoru Vc u sjevernome dijelu BiH izvodit će turski Cengiz, objavili su u srijedu dužnosnici Autocesta Federacije BiH.

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je potpisivanje ugovora s turskim izvođačem za gradnju dionice na području općine Maglaj između točaka Medakovo i Ozimice.

"Ovo je prvi put da Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju preko 20 kilometara. Banka nam je dala suglasnost, tako da sada možemo potpisati ugovor s tehnički prihvatljivim i ekonomski najpovoljnijim izvođačem", rekao je direktor Autocesta Federacije BiH Elmedin Voloder.

Ponuda turske kompanije Cengiz s 361.7 milijuna eura proglašena je najboljom na međunarodnom natječaju. Ova kompanija bi trebala u roku do 30 mjeseci izgraditi ovu dionicu autoceste.

Projekt se financira iz zajma EIB-a te bespovratnih sredstava Europske unije.

Direktor Voloder najavio je kako bi uskoro trebali početi radovi na još jednoj dionici autoceste u sjevernom dijelu zemlje. Izrazio je očekivanje kako bi do kraja 2025. trebala biti u cijelosti okončana izgradnja autoceste na koridoru Vc sjeverno od Sarajeva do Doboja, gdje se nalazi međuentitetska granica Federacije BiH i Republike Srpske.

Vlasti srpskog entiteta, međutim, nisu uopće započele radove na 80-tak kilometara autoceste koja prolazi kroz taj entitet.

Do sada je izgrađeno tek 126,5 od oko 330 kilometara, koliko kroz BiH prolazi paneuropski koridor koji Budimpeštu preko Osijeka i Sarajeva povezuje s Pločama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:00