RIGOROZNA MJERA?

BiH: Zastupnici skupštine HNŽ-a traže preispitivanje odluke Zagreba o karanteni

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg rekao je kako je razgovarao sa županima u Dalmaciji koji su mu, kako tvrdi, rekli kako je mjera rigorozna
 Željko Hajdinjak

Hrvatski zastupnici iz skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje predvodi HDZ BiH pozvali su Zagreb da preispita odluku o uvođenju dvotjedne samoizolacije za građane BiH zbog koronavirusa, te da je žurno korigira.

Zastupnici smatraju kako je zatvaranje granice u vrijeme upisa na fakultete, polaganja državne mature, sezonskog upošljavanja, turističke sezone, u potpunosti otežalo svakodnevni normalni život stanovnika ove županije.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg rekao je kako je razgovarao sa županima u Dalmaciji koji su mu, kako tvrdi, rekli kako je mjera rigorozna.

„Razgovarao sam s odgovornim ljudima, zamolio sam da se preispita odluka. Radi se na tome. Mislim da je prerigorozna i u tome slučaju, i kolege župani južnih županija su rekli da je treba preispitati“, rekao je Herceg.

Po njegovu mišljenju broj zaraženih osoba u BiH nije takav da se donesu ovakve odluke hrvatskih vlasti.

Vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije u BiH ocijenila je odluku o obaveznoj samoizolaciji štetnom za Hrvatsku. "Od takve odluke štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska u kojoj građani Bosne i Hercegovine svakog ljeta potroše stotine milijuna eura. Građane Bosne i Hercegovine pozivamo da ovogodišnje odmore provedu u našoj zemlji i upoznaju sve njene ljepote", priopćili su iz SDA.

Krizni stožer RH uveo je od ponoći odluku o novom režimu ulaska u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Putnici iz tih zemlja, osim ako nisu u tranzitu, sada moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.

SDA je dodala kako je odluka vlasti Hrvatske da se u jeku turističke sezone uvede obavezna karantena za državljane Bosne i Hercegovine 'i time ih praktično spriječi da ljetuju na hrvatskoj obali, ishitrena i kratkovidna'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 21:25