ZEMLJAMA ĆE BITI PONUĐENE OPCIJE

'BIJELA KNJIGA' O BUDUĆNOSTI EUROPSKE UNIJE Predsjednik EK Juncker predstavlja opcije za očuvanje EU nakon izlaska Velike Britanije

Jean-Claude Juncker
 Francois Lenoir / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavit će u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu "Bijelu knjigu" o budućnosti Europske unije u kojoj će zemljama članicama ponuditi nekoliko opcija kako bi se očuvalo jedinstvo EU-a nakon izlaska Velike Britanije.

"Predsjednik Komisije predstavit će u Europskom parlamentu Bijelu knjigu, koju će sutra prihvatiti svi povjerenici Komisije", rekao je u utorak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Bijelom knjigom Komisija želi pridonijeti raspravi o budućnosti EU-a prije summita u Rimu, na kojem će se čelnici EU-a okupiti zbog proslave 60. obljetnice rimskih ugovora, a koji će biti i prigoda za razmatranje kako nastaviti dalje nakon napuštanja jedne od članica.

Juncker bi trebao ponuditi zemljama članicama nekoliko opcija ili alternativnih rješenja za očuvanje jedinstva 27 zemalja članica.

Od zemalja članica se očekuje da odgovore na te prijedloge do jeseni, do kada će biti završeni izbori u Njemačkoj, a prije toga u Nizozemskoj i Francuskoj.

Očekuje se da će Juncker predložiti da zemlje članice koje to žele mogu ići u produbljivanje integracija, a da pritom ne moraju čekati ostale zemlje koje se tome protivi. Riječ je o dosta staroj ideji Europe s više brzina, koja na neki način već postoji - eurozona i schengenski prostor primjeri su za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:38