PRVI KORAK

Bijela kuća odgovorila na kritike o imigracijskoj politici: SAD će primiti više izbjeglica, ali ne još

Državni tajnik Anthony Blinken dao je naznake da će taj broj biti veći od 15.000, ali manji od 62.500 koliko je Biden ranije obećao
Ilustracija
 John Moore/AFP

Sjedinjene Države počet će primati više izbjeglica, ali zasad još ne, rekli su u nedjelju visoki dužnosnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena u usklađenoj poruci u televizijskim emisijama.

Ta je poruka pokušaj umirivanja kritičara nakon što je Biden kritiziran zbog svoje odluke u petak da zadrži limit za izbjeglice na 15.000 ove godine, što je isti limit koji je postavio njegov prethodnik Donald Trump.

Bijela kuća, suočena s gnjevnim demokratima koji optužuju Bidena da nastavlja Trumpovu protuimigrantsku politiku, brzo se oglasila i rekla da će povećati taj limit u svibnju.

"(Biden) je apsolutno predan tome da osigura da Amerika ne samo da prima izbjeglice nego i da povećamo limit", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za Fox News Sunday. “On je tome predan i mi ćemo to provesti."

Svog prvog dana na dužnosti Biden je okončao Trumpovu zabranu putovanja za ljude iz većinski muslimanskih zemalja.

Sullivan je nazvao taj potez “prvim korakom” Bidenove imigracijske politike i rekao da će "drugi korak" - povećanje limita broja izbjeglica uslijediti sljedećih tjedana.

Državni tajnik Anthony Blinken dao je naznake da će taj broj biti veći od 15.000, ali manji od 62.500 koliko je Biden ranije obećao do 1. listopada, kraja fiskalne godine.

“Bit će vrlo teško ispuniti (obećanje o) 62.000 ove fiskalne godine", rekao je Blinken za ABC-jevu emisiju This Week.

Promjena politike dolazi dok se povećava migracija kroz Meksiko u SAD.

Rekordni broj djece koja putuju sama prešao je granicu u ožujku. Taj priljev dogodio se u vrijeme kada je Biden maloljetnike bez pratnje izuzeo iz odluke o hitnom protjerivanju koju je Trump donio za vrijeme pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 22:21