ŠTITE SAVEZNIKE OD IRANA

Bijela kuća odgovorila na PRIJETNJE Medvedeva: NE ODUSTAJEMO od PROTURAKETNOG štita u Europi!

'Sjedinjene Države i dalje vjeruju da suradnja s Rusijom na proturaketnoj obrani može poboljšati sigurnost SAD-a, naših saveznika u Europi i Rusije'
Russian President Dmitry Medvedev (L) meets with US President Barack Obama on the sidelines of the APEC summit. the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit meeting in Honolulu, Hawaii on November 12, 2011. The US hosts this year's APEC forum for the first time since 1993, with leaders from the 21 member economies convening on the island of Oahu on November 12-13. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ KREMLIN/ YEKETERINA SHTUKINA
 AFP

Bijela kuća u današnjoj je službenoj izjavi odbacila mogućnost bilo kakve promjene u vezi izgradnje proturaketnog štita NATO-a u Europi, pišu svjetske agencije.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće Tommy Vietor rekao je da su Sjedinjene Države, što se tiče proturaketne obrane u Europi, prema Rusiji pokazale otvorenost i transparentnost, dodajući da je proturaketni štit odgovor na rastuću prijetnju Irana američkim saveznicima.

"Sjedinjene Države i dalje vjeruju da suradnja s Rusijom na proturaketnoj obrani može poboljšati sigurnost SAD-a, naših saveznika u Europi i Rusije. Nastavljamo s Rusijom raditi na definiranju parametara moguće suradnje. Međutim, u okviru suradnje, nećemo ni na koji način mijenjati ili ograničavati naš projekt razmještanja raketnog štita", rekao je glasnogovornik NSC-a.

Podsjetimo, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev danas je izjavio da će Rusija usmjeriti rakete na američka proturaketna postrojenja u istočnoj Europi, ukoliko se službeni Washington ne izjasni oko svojih planova o proturaketnoj obrani.

Medvedev je rekao da će Rusija razmjestiti rakete Iskander, dometa od oko 500 kilometara, u svoju najzapadniju regiju Kalinjingrad , koja graniči s Poljskom i Litvom, kao i ostale regije u Rusiji, ako NATO odbije nagodbu u svezi proturaketnog štita.

Uz to, Medvedev je poručio da bi službena Moskva mogla prekinuti New START (Strategic Arms Reduction Treaty) dogovor sa Sjedinjenim Državama iz travnja 2010. oko smanjivanja nuklearnog naoružanja, kao i obustavljanje ostalih razgovora oko kontrole naoružanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:12