PROMJENA POLITIKE

BIJELA KUĆA POČINJE UBLAŽAVATI SVOJE TVRDE STAVOVE Xi Jinping prisilio Trumpa da prizna politiku jedne Kine

Bijela kuća objavila je da je predsjednik to rekao na izravni upit kineskog šefa države, ali sasvim je jasno da Washington odustaje od sukoba s Pekingom
Kineski predsjednik Xi Jinping i njegova supruga Peng Liyuan tijekom posjeta Australiji kad ona nije mogla odoljeti a da ne primi vombata
 REUTERS

Vidimo se na sudu, poručio je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru, dodajući da je “sigurnost njihove države u pitanju”, nakon što je američki savezni Prizivni sud odbacio pokušaj njegove administracije da poništi presudu nižeg suda i reinstalira osporavanu zabranu ulaska u zemlju za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja te blokadu primanja izbjeglica.

Trumpu se samouvjerenost ipak nije isplatila.

Ustavnost

Suci su jednoglasno zaključili da vlada nije dokazala postojanje terorističke prijetnje koja bi opravdala uvođenje zabrane za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena s urednim vizama, niti da je bilo koji njihov državljanin počinio teroristički napad u SAD-u te su mu poručili da iako ima diskrecijsko pravo određivati imigracijsku politiku SAD-a, njegovi potezi podliježu ocjeni ustavnosti.

Koliko je Trump ozbiljan oko najnovije najave na Twitteru, nije poznato. Iduća instanca kojoj se može obratiti je Vrhovni sud.

Presuda predstavlja ozbiljan udarac za predsjednika čiji je dosadašnji boravak u Ovalnom uredu obilježen tenzijama i nesnalaženjem. Gotovo istodobno dobio je još jedan, na drugom frontu, onom oko Kine.

Prisiljen smanjiti doživljaj, Trump je ipak obećao da će poštivati politiku jedne Kine. S kineskim predsjednikom Xi Jinpingom konačno je razgovarao, i to telefonski, u srijedu navečer po američkom vremenu, doznalo se jučer, te je potvrdio ono što Kina naziva “političkim temeljem odnosa tih dviju sila” - da je Tajvan sastavni dio Kine, bez obzira na američku suradnju s Taipeijem ispod radara.

Trebalo je vremena da se dođe do toga. Budućnost odnosa SAD-a i Kine ozbiljno je narušena 2. prosinca kad je Trump telefonski razgovarao s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen i prekršio ustaljena pravila ponašanja na tom skliskom terenu. Zatim je 11. prosinca dolio još ulja na vatru izjavom da se SAD ne treba nužno držati politike jedne Kine.

Otimanje Krima

Mjesec dana kasnije, 12. siječnja, Rex Tillerson, tada još kandidat za državnog tajnika, usporedio je kinesko ponašanje u Južnome kineskome moru s ruskim otimanjem Krima Ukrajini. Kina je na sve reagirala relativno suzdržano, poručujući da je “ozbiljno zabrinuta” propitkivanjem politike jedne Kine i da se neće cjenkati oko nacionalnog suvereniteta ili teritorijalnog integriteta. Uslijedio je nagli zaokret, a analitičari smatraju da se to dogodilo pod “smirujućim” utjecajem Rexa Tillersona i ministra obrane Jamesa Mattisa. Prvo je u srijedu objavljeno da je Trump poslao pismo Xiju u kojem je naveo da se veseli suradnji, a zatim su i razgovarali.

- Trump se složio, na Xijev zahtjev, da će poštivati politiku jedne Kine - objavila je Bijela kuća, ostavljajući si, s opaskom o zahtjevu, prostor za budući manevar. S Kinom će, dodali su, razgovarati o različitim pitanjima od obostranog interesa i međusobno su se pozvali u posjet.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, pak, istaknulo je da Xi cijeni Trumpovo pridržavanje politike jedne Kine i vjeruje u međusobnu suradnju i dizanje bilateralnih odnosa na novu povijesnu razinu. - Razvoj Kine i SAD-a apsolutno može biti komplementaran i možemo zajedno napredovati. Obje strane apsolutno mogu postati vrlo dobri kooperativni partneri - poručio je Xi. A tajvanska vrhuška, kamen spoticanja, rekla je da su njihov interes dobri odnosi i sa SAD-om i s Kinom.

Novi TPP

No, loše vijesti dolaze u paketu pa se Trump morao suočiti s njih još dvije. Prvo, Kina i Novi Zeland (koji je uz Australiju najavio da će pokušati spasiti TPP od kojega je SAD odustao), odgovarajući na Trumpov protekcionizam, dali su podršku slobodnoj trgovini i najavili niz sastanaka na visokoj razini kako bi je promovirali. Nisu otkrili s kim će se sastati, ali razgovarali su, tvrde, i o potencijalnom kineskom uključenju u TPP. Druga je vijest da je Nordstromu, na koji se Trump okomio na Twitteru jer su odlučili da više neće prodavati brend njegove kćeri Ivanke, tržišna vrijednost porasla za 450 milijuna dolara. U Trumpovu slučaju jedan tvit doista radi čuda.

Trump za više američkih auta u Japanu. Japanski vozači ne

Donald Trump će se idućih dana družiti s japanskim premijerom Shinzom Abeom. Cilj je izgraditi bliski odnos, iako se čini da, prema Trumpovim izjavama i otkazivanju TPP-a, slijedi turbulentno razdoblje.

Abe je u Washington stigao jučer, a tijekom vikenda će s Trumpom boraviti u Palm Beachu na Floridi, u Trumpovu Mar-a-Lago resortu i klubu, gdje će japanskog državnika ugostiti potpuno besplatno, kao poklon. Bit će, prema najavama, golfa, ali i ozbiljnih razgovora o trgovinskim odnosima i manipulaciji tržištem valuta te, pretpostavlja se, Trumpovoj velikoj boljci - automobilima. Trump optužuje Tokio da isključuje američke proizvođače automobila s japanskog tržišta, a u korist svojih brendova. “Rade stvari zbog kojih nam je nemoguće prodavati automobile u Japanu”, ustvrdio je Trump prošli mjesec. U Japanu je lani prodano gotovo pet milijuna automobila i kamioneta, a samo 15.000 američkih jer su prema njima, kako prenosi New York Times, Japanci skeptični po pitanju pouzdanosti, potrošnje goriva i cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 15:11