NAPAD IZRAELA

Bijela kuća poziva na smirivanje napetosti: U zračnim napadima ubijena trojica vođa Islamskog džihada u Gazi

Među njima je bio i Ali Ghali, zapovjednik snaga za lansiranje raketa te militantne islamske skupine

Izraelska protuzračna obrana 

 Menahem Kahana/Afp

Izraelska vojska u četvrtak je priopćila da su u napadu pogodili trojicu vođa palestinske militantne organizacije Islamski džihad u Pojasu Gaze.

Među njima je bio i Ali Ghali, zapovjednik snaga za lansiranje raketa te militantne islamske skupine, objavila je vojska. Na svom Twitteru su naveli da je "Ghali bio središnja figura u Islamskom džihadu i odgovoran za nedavne raketne baražne napade na Izrael".

Lokalni mediji citiraju palestinske izvore koji govore da su trojica vođa Islamskog džihada poginula u operaciji. Izraelski list Haaretz objavio je da je Ghali ubijen u četvrtak rano ujutro u zračnom napadu na stambenu zgradu u Gazi.

Palestinski militanti ranije su ispalili stotine raketa na izraelski teritorij, a sirene su se čule i na području Tel Aviva Benjamin Netanyahu prvi put od kolovoza prošle godine. Navodno su uništene neke kuće na jugu Izraela. Nekoliko je ljudi također ozlijeđeno na putu do skloništa, prenosi Dpa.

U utorak su izraelske zračne snage ubile drugu trojicu visokorangiranih članova Islamskog džihada u ciljanim napadima na Pojas Gaze.

Nakon tog napada, izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je u srijedu navečer da je izraelska vojska "izbrisala" vodstvo militantne palestinske organizacije.

U srijedu navečer, izraelski premijer rekao je da je Izrael "zadao najteži udarac Islamskom džihadu u njegovoj povijesti".

image

Raketa ispaljena iz Pojasa Gaze je pala na Aškelon

Menahem Kahana/Afp

Izraelske zračne snage su prema vojnim podacima napale više od 100 ciljeva palestinske militantne organizacije u toj obalnoj enklavi, uključujući lokacije za proizvodnju oružja kao i sjedište iz kojeg je skupina planirala lansirati rakete na Izrael.

Prema Ministarstvu zdravstva u Gazi u srijedu je ubijeno šest Palestinaca, a ozlijeđeno je dvadesetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:44