NAKON DUGE 'PRIPREME'

BIJELA KUĆA PREDSTAVILA PLAN KOJIM BI RIJEŠILA JEDAN OD NAJDUGOVJEČNIJIH SUKOBA NA ZEMLJI 'Uložit ćemo 50 milijardi dolara u Palestinu'

Jared Kushner, ilustracija mladog Palestinca i Donald Trump
 Kevin Lamarque / Carlos Barria / Reuters

Bijela kuća je objavila u subotu ekonomski prijedlog ulaganja 50 milijardi dolara u projekte na palestinskim područjima kao potporu dugo očekivanom američkom mirovnom planu za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Taj je prijedlog, koji planira stvoriti milijun radnih mjesta za Palestince, objavljen uoči investicijske konferencije u Bahreinu, koju organizira američka administracija.

Međutim, dugo očekivani mirovni plan Bijele kuće - na kojemu rade Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, i posebni izaslanik Jason Greenblatt - Palestinci su unaprijed odbacili ustvrdivši da je američka administracija otvoreno proizraelska.

Visoki dužnosnik PLO-a Hanan Ashrawi izjavio je da su Kushnerovi planovi "apstraktne obećanja" te da samo političko rješenje može okončati sukob, prenosi Reuters.

Oglasio se i Hamas, militantna skupina koja kontrolira Gazu, priopćivši da "Palestina nije na prodaju".

Palestinske vlasti bojkotirat će dvodnevnu konferenciju u Bahreinu, koja će se održati u utorak i srijedu u Manami.

Bijela kuća nazvala je taj ekonomski plan "dosad najambicioznijim i najsveobuhvatnijim međunarodnim pothvatom za palestinski narod".

On je usredotočen na projekte u području infrastrukture, turizma, poljoprivrede i obrazovanja za Palestince na Zapadnoj obali i u Gazi.

Bijela kuća je priopćila da taj plan može "iz temelja promijeniti Zapadnu obalu i Gazu i otvoriti novo poglavlje u palestinskoj povijesti, koje ne definira nesreća i gubitak nego sloboda i dignitet".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2022 19:46