NOVA TAKTIKA

Bijela kuća: ‘Republikanci koriste migrante kao političke pijune, radimo na upravljanju krizom‘

Bijela kuća nije bila znala da se autobusi migranata šalju i pred rezidenciju potpredsjednice Kamale Harris

Američka potpredsjednica Kamala Harris

 Jim Watson/Afp

Republikanski guverneri koriste migrante kao „političke pijune“, komentirala je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće potez guvernera Floride Rona DeSantisa da pošalje migrante na otok Martha‘s Vineyard u Massachusettsu.

Karine Jean-Pierre je taj potez nazvala i „ranije planiranom političkom vratolomijom“ te dodala da Bijela kuća radi na upravljanju posljedicama tog čina.

Također je rekla da Bijela kuća nije bila znala da se autobusi migranata šalju i pred rezidenciju potpredsjednice Kamale Harris.

Republikanski čelnik Floride Ron DeSantis zakupio je dva zrakoplova da pošalje migrante na otmjeni otok uoči izbora u studenom na kojem traži novi mandat, a neki ga vide i kao mogućeg predsjedničkog kandidata na izborima 2024. godine.

Ideju o slanju migranata na sjeverni otok iznio je prvi put krajem prošle godine kada je najavio da bi ih mogao slati i u Delaware, saveznu državu aktualnog predsjednika Joea Bidena čijoj se imigrantskoj politici DeSantis i drugi republikanci protive.

Useljenička politika eksplozivna je tema u SAD-u, napose kako se približavaju izbori na pola mandata koji će biti vrlo tijesni.

Jednake poteze provode i čelnici Teksasa i Arizone koji usmjeravaju migrante u demokratska uporišta, uključujući Washington D.C., New York i Chicago.

Guverner Teksasa Greg Abbott u četvrtak je doveo tu taktiku na novu razinu, poslavši stotinu ljudi ispred kućnog praga potpredsjednice SAD-a Kamale Harris.

"Potpredsjednica Harris tvrdi da je naša granica ‘sigurna‘ i niječe postojanje krize. Šaljemo migrante do njezina vrta kako bismo primorali administraciju Biden da radi svoj posao i osigura granicu", tvitao je Abbott.

Imigracija je najdraža tema republikanca i premještaj migranata ovako spektakularnim operacijama nudi im mogućnosti da je stave u središte, piše agencija AFP.

"Mnogi migranti koji zrakoplovima stižu u Martha‘s Vineyard iz Teksasa i ne znaju gdje su. Kažu da su im rekli da će dobiti stan i radno mjesto", tvitao je lokalni demokratski zastupnik Dylan Fernandes.

Martha‘s Vineyard mali je otok u sjevernoj saveznoj državi Massachusettsu, smješten južno od Bostona, a najpoznatiji je kao odmaralište bogatih Amerikanaca, uključujući bivšeg predsjednika Baracka Obamu koji tamo posjeduje nekoliko milijuna dolara vrijednu vikendicu.

Mike Savoy (58) koji radi u regionalnoj školi u Martha‘s Vineyard, donirao je sve testove za covid koje je imao kako bi pomogao migrantima.

"To je poigravanje ljudima bez obzira što ih se time vrijeđa. Tim su ljudima rekli da će dobiti smještaj i posao i onda su ih iskrcali na otoku koji ima ograničene mogućnosti", rekao je Savoy.

Guverner Abbott je od travnja u američku prijestolnicu poslao više od 7,9 tisuća migranata, pokušavši time prebaciti odgovornost za njih na demokrate.

Arizona je poslala oko 1,7 tisuća, a Teksas više od 2,2 u New York i 300 u Chicago, iako je dio njih sišao s autobusa u drugim saveznim državama na putu do dva grada.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser u četvrtak je proglasila izvanredno stanje zbog autobusa migranata koje su republikanski guverneri poslali s američko-meksičke granice.

Demokratkinja Bowser izdala je naredbu o podršci dolazećim migrantima, otvorivši ured za njih i odvojivši 10 milijuna dolara za njegov rad. Grad će za to tražiti odštetu od federalnih vlasti, rekla je.

Između 85 i 90 posto migranata koji stižu u prijestolnicu nastavljaju do drugih gradova unutar nekoliko sati ili dana, tvrde volonteri koji im pomažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 05:20