OPTEREĆENO ZDRAVSTVO

Bijela kuća šalje 1000 vojnih zdravstvenih radnika u američke bolnice

Nekoliko saveznih država već je proglasilo izvanredno stanje u svrhu popuštanja propisa.

Broj zaraženih u njujorškim bolnicama raste iz dana u dan.

 Anthony Behar/Ddp Usa/Profimedia

Dodatnih 1000 vojnih zdravstvenih djelatnika bit će raspoređeno u šest američkih saveznih država kako bi pomogli bolnicama koje su preopterećene porastom slučajeva covida-19 povezanih s varijantom omikron, priopćila je u utorak Bijela kuća.

Timovi u kojima je između sedam i 25 vojnih liječnika, sestara i drugog osoblja počet će pristizati u Michigan, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio i Rhode Island sljedeći tjedan kako bi pomogli hitnoj pomoći i omogućili bolničkom osoblju da nastavi s njegom drugih bolesnika, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Biden će u 10:30 ujutro imati obraćanje po pitanju odgovora svoje administracije na covid-19, uz ministra obrane Lloyda Austina i čelnicu Savezne agencije za hitne situacije, Deanne Criswell.

"Zahtjev broj jedan je i dalje osoblje", rekla je Criswell CNN-u, dodavši da će druge savezne države vjerojatno trebati upošljavanje vojnih i drugih saveznih liječnika i sestara u borbi s covidom-19 i drugim bolestima, dok se omikron širi zemljom.

Bidenova administracija raspoređivala je savezne timove od srpnja u borbi protiv delta varijante. U prosincu, Biden je naredio Austinu da pripremi dodatnih 1000 pripadnika zdravstvenih snaga te je poslao više od 100 saveznih pripadnika medicinskog osoblja u Arizonu, Indianu, Michigan, New Hampshire, Vermont i Wisconsin.

Broj hospitaliziranih osoba zaraženih covidom dosegnuo je vrhunac ovaj tjedan nakon što je u stalnom porastu od kraja prosinca, prema podacima Reutersa, dok je omikron preuzeo dominaciju od delte kao dominantna varijanta.

U prosjeku je prošli tjedan u SAD-u bilo 133.871 hospitalizacija s covidom, pokazuju podaci.

Porast je opteretio zdravstvene sustave i prisilio nekoliko saveznih država da otkažu operacije koje nisu hitne. Omikron ne samo da uzrokuje porast slučajeva, nego pogađa i djelatnike koji se izlažu virusu.

Nekoliko saveznih država već je proglasilo izvanredno stanje u svrhu popuštanja propisa i oslobađanja sredstva za borbu s porastom zaraženih.

Dosad, 847.664 osoba umrlo je od covida u SAD-u, a ukupno je prijavljeno 63.268,225 slučajeva, dok pandemija ulazi u svoju treću godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:16