MISTERIOZNI BALONI

Bijela kuća se oglasila o NLO-ima iznad Amerike: ‘Nisu izvanzemaljci, utvrdili smo što Kinezi rade‘

Sviđao mi se film ‘E.T.‘, ali jednostavno ću ga ostaviti ondje gdje mu je mjesto, našalila se Karine Jean-Pierrea

Karine Jean-Pierre i John Kirby 

 Brendan Smialowski/AFP

Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierrea i John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost, sazvali su konferenciju za novinare nakon što su američki borbeni avioni u manje od deset dana oborili četiri leteća objekta.

- Želim da američki narod ovo čuje baš iz Bijele kuće - nema naznaka o izvanzemaljcima - rekla je Pierrea na početku presice pa se nastavila šaliti: "Sviđao mi se film ‘E.T.‘, ali jednostavno ću ga ostaviti ondje gdje mu je mjesto".

John Kirby rekao je kako SAD i dalje rade na "boljem razumijevanju" napora prikupljanja stranih obavještajnih podataka.

image

Karine Jean-Pierre i John Kirby

Brendan Smialowski/AFP

- Uspjeli smo utvrditi da Kina ima program koji je povezan uz Narodnu oslobodilačku vojsku, a u sklopu kojega balonima na velikim visinama prikuplja obavještajne podatke - izjavio je Kirby.

Kaže i kako su sporni kineski baloni dosad pružali "ograničene mogućnosti", ali bi u budućnosti, kako tehnologija bude napredovala, mogli postati "puno vrjedniji".

- Sjedinjene Države ne mogu definitivno identificirati rizike od tih balona, ​​ali morali smo biti vrlo oprezni i reagirati. Predstavljali su prijetnju civilnom komercijalnom zračnom prometu. I iako nemamo konkretan razlog za sumnju da su provodili nadzor bilo koje vrste, to nismo mogli isključiti - dodao je i zaključio kako su "misije vođene sigurno i uspješno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 10:57