PODRŠKA SLOBODI

Bijela kuća u pregovorima s Muskom o postavljanju sustava Starlink u Iranu

Satelitska širokopojasna usluga mogla bi pomoći Irancima da zaobiđu režimska ograničenja pristupa internetu i društvenim mrežama

Elon Musk

 Michael Gonzalez/Afp

Bijela kuća pregovara s milijarderom Elonom Muskom o postavljanju SpaceX-ove satelitske internetske usluge Starlink u Iranu, izvijestio je CNN u petak pozivajući se na dužnosnike upoznate s tim pitanjem.

Satelitska širokopojasna usluga mogla bi pomoći Irancima da zaobiđu režimska ograničenja pristupa internetu i određenim društvenim medijima.

Islamsku Republiku zahvatili su prosvjedi nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru prošlog mjeseca.

Ministarstvo financija SAD-a prošlog je mjeseca reklo da se neka oprema za satelitski internet može izvesti u Iran, sugerirajući da tvrtki možda neće trebati licenca za pružanje satelitske širokopojasne usluge u zemlji.

Musk je tada rekao da će aktivirati Starlink u odgovoru na tvit američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da su Sjedinjene Države poduzele akciju "kako bi unaprijedile internetsku slobodu i slobodan protok informacija" za Irance.

SpaceX i Bijela kuća nisu odgovorili na Reutersov upit.

Musk je u utorak rekao da Starlink nije dobio nikakva sredstva od ministarstva obrane SAD-a za omogućavanje svojih usluga Ukrajini, dodajući da tvrtka gubi oko 20 milijuna dolara mjesečno zbog neplaćene usluge i sigurnosnih mjera za obranu od kibernetičkog rata.

SpaceX ima za cilj ojačati Starlink, dok se natječe s konkurentskim tvrtkama za satelitsku komunikaciju kao što su OneWeb i Amazon koji tek treba pokrenuti Project Kuiper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 06:16