VJEČNA BORBA

'BIJELCI SU POBJEGLI OD NAS!' Michelle Obama progovorila o rasizmu u SAD-u: 'Spakirali su kovčege i otišli. Nažalost, to rade i danas'

 
Michelle Obama
 Getty Images

Michelle Obama (55) u utorak je na summitu organizacije Obama Foundation u Chicagu govorila o vlastitu odrastanju te suočavanju s predrasudama i rasnom diskriminacijom.

Supruga bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame (58) prisjetila se '70-ih godina, kad se s obitelji, roditeljima i starijim bratom Craigom, doselila u južni Chicago, prenosi Daily Mail.

View this post on Instagram

When I think back to my childhood, I remember moments like this with my brother Craig. We grew up on the South Side of Chicago, in a diverse and changing neighborhood, hanging out with friends from all backgrounds. Today, I’ve got my old neighborhood on my mind as the @ObamaFoundation announces its third #ObamaSummit, which will take place not far from where this picture was taken. At the summit, we’ll welcome authors and artists, luminaries, and leaders to the South Side for a special conversation about how places like these reveal our purpose and make us into the people we’ve become. @BarackObama and I will share our own stories too—about how Chicago shaped our journey and how we hope the Obama Presidential Center will shape the journeys of others. You can join in by visiting obama.org, submitting a photo of a place that shaped you, and letting us know how that place gives you purpose. Can’t wait to hear your stories.

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

- Došle su i druge crnačke obitelji, a bijelci su - pobjegli. Spakirali su kovčege i otišli... Boja kože i tekstura kose mogu podijeliti zemlju i ljude, to znam iz vlastita iskustva...

Obitelji poput moje radile su sve što su trebale, čak i više i bolje od toga, više i bolje od očekivanoga, ali bijelci su se svejedno iseljavali jer su se bojali onoga što smo mi predstavljali.

Iako je naše susjedstvo u to vrijeme bilo multikulturalno, djevojčice i dječaci svih rasa bili su prijatelji, odrasli su odlučili pobjeći... Nije bilo sukoba bandi, nije bilo teritorijalnih bitaka, no svejedno su otišli.

Bježali su od nas, a to, nažalost, rade i danas. S istim problemima trenutačno se suočavaju i mnoge imigrantske obitelji u Americi - rekla je Michelle referirajući se na Meksikance koji žive u naselju Pilsen u njezinu rodnom Chicagu.

Former first lady Michelle Obama and her brother, Craig Robinson, converse during a session of the Obama Foundation Summit at the Kaplan Institute at the Illinois Institute of Technology in Chicago on Tuesday, Oct. 29, 2019., Image: 479754942, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** US Newspapers Out ***, Model Release: no, Credit line: TNS / ddp USA / Profimedia
TNS / ddp USA / Profimedia
Michelle Obama s bratom Craigom

- Ne mogu učiniti da se ljudi prestanu bojati crnaca. Ne znam što se događa u vašim glavama, ali možda, ako vam svaki dan pokažem da sam čovjek, dobar čovjek, možda će to poništiti vašu diskriminaciju - dodala je bivša prva dama SAD-a.

- Vaši glasovi su važni i vaša mišljenja se računaju, nemojte to nikad zaboraviti - poručila je na kraju Michelle Obama.

U.S. President Barack Obama (R-L) stands on stage with his wife Michelle and daughter Malia after delivering his farewell address to a crowd of supporters at McCormick Place in Chicago on January 10, 2017.      Photo by /UPI, Image: 310502957, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Banks / UPI / Profimedia
David Banks / UPI / Profimedia
Michelle i Barack Obama sa starijom kćeri Malijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23