POMIJEŠALI BOČICE

BIJELE LEZBIJKE DOBILE CRNO DIJETE Rodilja izgubila spor protiv klinike koja joj je zabunom poslala spermu crnog muškarca

 Foto: Facebook/Amanda Zinkon

Bijelkinja koja je zabunom oplođena spermom crnca izgubila je tužbu protiv banke sperme koju drži odgovornom za pogrešku. 36-godišnja Jennifer Cramblett kaže kako obožava svoju trogodišnju kćer Payton ali svejedno je poduzela pravne korake jer, kako kaže, nije bila u kulturološkom smislu spremna odgajati dijete miješane rase.

Ona i njezina partnerica Amanda Zinkon gotovo su godinu dana razmišljale o tome kojeg donora da odaberu kao oca njihovom djetetu. Odlučile su se za bijelog donora i za njegovo sjeme platile oko 1.500 američkih dolara.

No banka sperme pomiješala je bočice pa je umjesto one s oznakom No 380, dvjema ženama poslala bočicu s oznakom No 330 u kojoj je bila sperma afro-amerikanca.

Kad je pogreška otkrivena, klinika se ispričala i ponudila djelomični povratak uplaćenog novca.

Cramblett je kazala kako je ova zabuna uzrokovala velik stres u njezinoj obitelji te je podigla tužbu protiv klinike. Dodatni razlog tužbi bio je i njezin strah da će u maloj, gotovo isključivo bijelcima naseljenoj sredini, djevojčica biti izložena dodatnom šikaniranju.

Sudac koji je preuzeo slučaj odbacio je tužbu uz argument da zabuna klinike ipak nije uzrokovala neki poremećaj ili bolest kod djeteta. Također, nije prošla niti tužba za 'kršenje jamstva' koje inače pokriva eventualne sporove prilikom doniranja krvi i tkiva.

No sudac Ronald Sutter kazao je kako bi Crambett mogla podići novu tužbu protiv kuće Midwest Sperm Bank, ovaj put temeljenu na njihovom nemarnom ophođenju.

Unatoč tužbi, Cramblett i njezina partnerica kažu da jako vole malenu Payton i da je ne bi dale za ništa na svijetu.

'Sretna sam što imamo zdravo dijete. Svakim je danom volimo sve više i više. Ona nas je učinila ovakvim ljudima kakvi smo sad', kaže Cramblett.

'No klinici neću dopustiti da se izvuku nekažnjeno zbog greške koju su počinili.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:14