EUROPSKI PARLAMENT

BIJES JAVNOSTI DOVEO DO KRAJA NOĆNE MORE MNOGIH GRAĐANA? EU parlament donio rezoluciju koja bi mogla dovesti do ukidanja pomicanja sata

 
 Marko Todorov / CROPIX

NOVO - Na podnevnom glasanju europarlamentarci su usvojili rezoluciju koja bi mogla dovesti do ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena. Sada je odluka na Europskoj komisiji.

U raspravi na sjednici Europskog parlamenta uključio se i naš zastupnik Davor Škrlec.

- Današnjom rezolucijom o ljetnom računanju vremena htjeli smo poslati snažan poziv Europskoj komisiji kako je došlo vrijeme da zaustavimo štetnu praksu pomicanja kazaljki na satu dvaput godišnje. U svrhu bolje regulacije, potrebno je ukinuti ili mijenjati zakone koji nemaju željeni učinak ili su čak štetni za mnoge građane. Brojne studije, uključujući i studiju koju je dao izraditi Europski parlament u listopadu prošle godine, nisu uspjele dokazati nikakve pozitivne efekte promjene sata, no utvrdile su negativne efekte na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u prometu. Prednosti takve prakse su tek marginalne dok su negativne posljedice za zdravlje mnogo ozbiljnije nego što smo smatrali do sada - rekao je Škrlec.

-------------

Uskoro više nećemo pomicati satove za ljetno i zimsko računanje vremena - zatražio je to Europski parlament od Europske komisije koja će prijedlog, prema neslužbenim informacijama vjerojatno i podržati. Pritisak javnosti toliko je velik da je krajnje vrijeme da se pomicanje sata ukine, piše Dnevnik.hr.

Već dugi niz godina pojedini krugovi unutar EU zalažu se za ukidanje prakse pomicanja sata, a u novije vrijeme inicijativu su najglasnije zagovarali Poljaci. Do sada je održano nekoliko rasprava u europskim institucijama na ovu temu, a Europski parlament je sada, pozivajući se na interes javnosti, pozvao Europsku komisiju da prijedlog podrži.

Približava nam se ona noć sa subote na nedjelju kada ćemo spavati jedan sat manje. I upravo taj nedostatak sata mnogima će zadavati, u najmanju ruku, glavobolje, a nekima i mnogo veće zdravstvene tegobe.

- Odgovarajući na građanske inicijative koje navode zabrinutost zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje, u nacrtu rezolucije zastupnici pozivaju Komisiju da predloži obustavu prakse ljetnog računanja vremena - stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec za DNEVNIK.hr otkriva da je razgovarao o ovome s povjerenicom u Europskoj komisiji Violetom Bulc koja mu je rekla da joj je potrebna politička podrška Parlamenata i dijela Vijeća kako bi pokrenula procese u Komisiji vezano za ukidanje pomicanja sata.

- Glavna svrha rezolucije o ljetnom računanju vremena je poslati snažan poziv Europskoj komisiji kako je Parlament odlučan u zaustavljanju ove štetne prakse pomicanja kazaljke na satu. S obzirom na to kako se radi o direktivi očekujemo od Komisije pokretanje procedure izmjene i konačnog ukidanja nakon zakonodavnog postupka u Europskom parlamentu i Vijeću EU.

Povjerenica Bulc naglasila mi je kako joj je potrebna politička podrška Parlamenata i dijela Vijeća kako bi pokrenula procese izmjene unutar Komisije. Očekujem kako će Parlament u četvrtak izglasati ukidanje zimsko-ljetnog računanja vremena i zahtjev Komisiji za izradu studije koja će razjasniti koje vrijeme je u konačnici najbolji izbor za Europu, zimsko ili ljetno. Sabor, kao i ostali nacionalni parlamenti, mogu se voditi dobrim primjerom finskog parlamenta koji je izglasao poziv svojoj vladi za pokretanjem političkih procesa ukidanja dvostrukog računanja vremena u Vijeću EU, te konstantno vršenje pritiska prema drugim državama članicama i Komisiji - izjavio je zastupnik Davor Škrlec za DNEVNIK.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:15