MIAMI BOJNA

Bijes u Izraelu: ‘Ja krvarim na fronti, a pogledajte kako on uživa. Netanyahu, gdje ti je sin?!‘

‘Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na bojišnicu, ali Yair još uvijek nije ovdje‘, rekao je jedan dragovoljac

Benjamin Netanyahu i sin Yair (arhivska fotografija)

 Thomas Coex/Afp

Dok bjesni rat između Izraela i Hamasa, židovski narod je pozvao tisuće rezervista da podignu oružje i brane svoju domovinu. Do sada je u zemlju stiglo oko 360.000 rezervista. Međutim, usred ove masovne mobilizacije, neke trupe su postavile Benjaminu Netanyahuu ovo teško pitanje: ‘Gdje je vaš sin, gospodine premijeru?‘

Prema medijskim izvješćima, 32-godišnji Yair Netanyahu je na Floridi od travnja, što je iziritiralo brojne vojnike.

- Yair uživa u svom životu u Miami Beachu dok sam ja na prvoj liniji - citirao je The Times jednog vojnika, dragovoljca koji služi na izraelskoj sjevernoj bojišnici.

- Mi smo ti koji napuštamo svoj posao, naše obitelji, našu djecu, kako bismo zaštitili svoje obitelji kod kuće i zemlju, a ne ljudi koji su odgovorni za ovu situaciju - rekao je.

- Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na bojišnicu, ali Yair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje”, nastavio je.

Još jedan rezervist, koji se iz SAD-a vratio u Izrael, ostavivši tamo posao i obitelj, također je izrazio istu zabrinutost.

- Nema šanse da ostanem tamo i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? To je trenutak koji najviše ujedinjuje nas kao Izraelce u našoj novijoj povijesti i svatko od nas trebao bi biti ovdje upravo sada, uključujući premijerova sina - rekao je.

Yair, koji je završio srednjoškolsko obrazovanje u kazalištu, ispunio je svoju obaveznu vojnu službu u Izraelu radeći u jedinici glasnogovornika IDF-a, umjesto da preuzme borbenu ulogu.

Izraelski građani dužni su služiti vojsku kada navrše 18 godina, pri čemu muškarci služe 32 mjeseca, a žene 24 mjeseca.

Nakon prve službe, mnogi pojedinci mogu biti pozvani da služe u pričuvnim postrojbama do dobi od 40 godina ili više, posebno u slučaju izvanrednog stanja na nacionalnom nivou, tijekom kojeg mogu biti raspoređeni uz redovite trupe u vrijeme sukoba.

Ovi rezervisti također ispunjavaju neborbene dužnosti, što znači da Yairov nedostatak iskustva na prvoj liniji nije ga automatski izuzeo vojne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:18