PREIMENOVANJE

BIJES U MOSKVI ZBOG POTEZA GRADSKIH VLASTI U WASHINGTONU Ulicu u kojoj se nalazi ruska ambasada nazvali po ubijenom Putinovom kritičaru

 Getty Images

Washington je ulicu u kojoj se nalazi rusko veleposlanstvo preimenovao po ubijenom ruskom opozicijskom političaru, objavio je u srijedu BBC.

Gradsko vijeće odlučilo je nazvati ulicu pored ruskog kompleksa po Borisu Nemcovu, koji je ubijen blizu Kremlja 2015. godine.

Vijeće je u priopćenju reklo kako je odluka o odavanju počasti "ubijenom aktivistu za demokraciju" donesena jednoglasno.

Odluka je prvenstveno ciljala na "dio Avenije Wisconsin ispred ruskog veleposlanstva", stoji u priopćenju vijeća američke prijestolnice.

Ruski političari kritizirali su taj potez. Ekstremno desni čelnik stranke LDPR Vladimir Žirinovski rekao je kako američke vlasti "posebno vole izvoditi prljave trikove ispred ruskog veleposlanstva", prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Dimitrij Novikov iz Komunističke partije ocijenio je kako se "američke vlasti već dugo petljaju u unutarnja ruska pitanja".

Nemcov, istaknuti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, upucan je u veljači 2015. dok se vraćao kući iz moskovskog restorana.

Njegova kći Žana doputovala je početkom prosinca u Washington kako bi se založila za promjenu imena.

- Trenutni ruski politički režim želi izbrisati sjećanje na moga oca jer ispravno vjeruje da su simboli važni i da potencijalno mogu potaknuti i inspirirati promjene - rekla je pred vijećem.

Zbog ubojstva njezina oca osuđeno je petero Čečena, no njegova obitelj i pobornici vjeruju kako je osoba koja je naručila taj zločin i dalje na slobodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:51