SVE SE ZNALO

Bijes u Njemačkoj nakon curenja informacija iz Engleske: ‘Zašto je sustav zakazao!?‘

Prve naznake da se sprema katastrofa Njemačkoj su upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, rekla je britanska hidrologinja
 Boris Roessler

Sustav uzbunjivanja u slučaju elementarnih nepogoda u Njemačkoj našao se u ponedjeljak na udaru kritika zbog prekasnog upozoravanja građana tijekom poplava koje su prošloga tjedna pogodile zapadne dijelove Njemačke.

"Kad je u pitanju zaštita od katastrofa, u istoj smo mjeri loše pripremljeni kao što je to bio slučaj i s pandemijom", rekao je glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja Karl Lauterbach dnevniku Rheinische Post.

On je izjavio kako se Njemačka mora bolje pripremiti na ovakve slučajeve jer će u budućnosti biti "i više pandemija i više katastrofa" poput ove koja je prošloga tjedna pogodila Njemačku.

image
Christof STACHE/AFP

Političar oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP) Michael Theurer govori o "potpunom kolapsu sustava za uzbunjivanje" i ukazuje na to da su njemačke vlasti danima prije obilnih kiša bile upozoravane na mogućnost izlijevanja rijeka iz korita.

"Pravovremena upozorenja meteorologa nisu prenesena stanovništvu i tu su zakazale kako vlasti tako i javni medijski servis", rekao je Theurer.

Rasprava u Njemačkoj se rasplamsala nakon što su britanski mediji prenijeli izjave nekih stručnjaka koji su rekli kako je Njemačka od europskih institucija bila višestruko upozoravana na dolazak ogromnih količina oborina.

image
Christof STACHE/AFP

Britanska hidrologinja i jedna od autorica Europskog sustava za upozorenje od poplava (Efas) Hannah Clocke je rekla kako je Njemačka 24 sata uoči izlijevanja rijeke Ahr bila upozorena na tu vjerojatnost. Kasnije je upravo u ovom području poginulo više od 100 osoba.

"Prve naznake da se sprema katastrofa Njemačkoj su upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, a 24 sata prije Njemačka je dobila precizne podatke gdje će doći do poplava", rekla je Clocke za Sunday Times.

Ona je i za njemački javni servis ZDF izjavila kako je Njemačka bila upozorena, ali da je očito došlo do "pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospjela do građana".

image
Christof STACHE/AFP

Ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, jedne od dviju pokrajina najteže pogođenih poplavama, priznalo je da je već prošloga ponedjeljka, dva dana prije poplava, imalo saznanja o "ekstremnom nevremenu" koje se nadvija nad pogođenim područjem.

Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Schuster se branio od kritika i ustvrdio kako je "infrastruktura uzbunjivanja" funkcionirala na razini komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

image
JOHN THYS/AFP

"Mi smo preko naših aplikacija i medija izdali više od 200 upozorenja", rekao je Schuster.

On je istodobno izjavio kako nije moguće s preciznošću reći na kojim mjestima bi se rijeke mogle izliti.

Schuster se založio za to da se u sustav uzbunjivanja ponovno uključi i mreža sirena koje bi funkcionirale i u slučaju kad, kao što je bio slučaj prošloga tjedna, kolabiraju mobilne telekomunikacijske mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 16:02