TEŠKE RIJEČI

BIJES U PJONGJANGU Američki senator Kim Jong-una nazvao malim debelim derištem, oni to shvatili kao provokaciju ravnu proglašenju rata

 REUTERS

Američki senator John McCain započeo je verbalni rat sa Sjevernom Korejom nakon što je diktatora Kim Jong-una prozvao ludim debeljkom u jednom televizijskom intervjuu.

McCainov opis Kima (33) došao je samo nekoliko mjeseci nakon što je Kina blokirala internetsku pretragu tabu teme 'Kim debeljko treći', koja nije bila dobro primljena od strane Pjongjanga.

Sjevernokorejska država novinska agencija KCNA opisala je McCainovu izjavu kao tešku provokaciju koja se gotovo može mjeriti s proglašenjem rata.

McCain je, naime, u intervjuu 22. ožujka za MSNBC kazao kako je ludi debeli balavac koji vlada Sjevernom Korejom puno gori od nekih najgorih svjetskih diktatora.

- Nije racionalan. Nemamo posla s nekim poput Josifa Staljina koji je u svom barbarstvu imao određenu dozu racionalnosti - kazao je.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova kazao je za KCNA kako su McCainovi komentari ravni bogohuljenju i da je uvrijedio dostojanstvo države i vrhovnog vođe.

Dodao je kako su neki američki konzervativci, poput Teda Cruza, republikanca iz Teksasa, također uvrijedili dostojanstvo vrhovnog vođe jer je Sjevernu Koreju prozvao sponzorom terorista.

No izgleda da McCaina uopće nisu dirnula upozorenja diktatorskog režima, pa je ubrzo uzvratio Kimu.

- Što, zar sam ga trebao nazvati ludim mršavim djetetom? - napisao je na svom Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:35