POBUNILE SE

Bijesne striptizete zauzele centar Los Angelesa: ‘Želimo ista prava kao i glumci!‘

Plesačice u Star Gardenu u sjevernom Hollywoodu podnijele su peticiju Nacionalnom odboru za radne odnose tražeći sindikalne izbore

Prosvjed striptizeta

 Profimedia

Plesačice jednog striptiz kluba u Los Angelesu podnijele su zahtjev za sindikalno udruživanje u američki "Actors’ Equity Association", radnički sindikat koji predstavlja glumce i inspicijente u kazališnim predstavama, piše Guardian.

Navedeni potez bi ih svrstao u prvu skupinu striptizeta koja se pridružila nekom nacionalnom sindikatu koji zastupa kazališne glumce.

image

Prizori s prosvjeda striptizeta

Frederic J. Brown/Afp/Profimedia

Plesačice u Star Gardenu u sjevernom Hollywoodu tako su podnijele peticiju Nacionalnom odboru za radne odnose tražeći sindikalne izbore. Inicijativa dolazi nakon višemjesečnih prosvjeda kojima se željela skrenuti pozornost na zabrinutost vezanu uz sigurnost na radnome mjestu te njihova radnička prava. Iz Actors‘ Equityja, koji zastupa brodvejske glumce, scenske menadžere, izvođače iz Disney Worlda i druge regionalne kazališne glumce, rekli su da podupiru njihova nastojanja i da će, ako budu uspješne, radnice Star Gardena postati jedine striptizete u državi koje zastupa sindikat.

- Sviđa nam se ono što radimo - rekla je Velveeta, plesačica Star Gardena.

image

Velveeta

Frederic J. Brown/Afp/Profimedia

- Još bismo više voljele svoja radna mjesta kada bismo imale osnovnu zaštitu radnika. Mi smo poput mnogih drugih radnika koji su naučili da nije jedini izbor onaj između trpljenja zlostavljanja ili davanja otkaza. Zajedno sa sindikatom možemo napraviti potrebna poboljšanja na našem radnom mjestu.”

image

Klub "Star Garden" u kojem nastupaju

@celebcandidly/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Losanđeleske striptizete prvi su put pokrenule kampanju sindikalnog okupljanja u ožujku kao odgovor na opetovane propuste klupskih zaštitara da zaštite plesače od zlostavljanja i prijetnji, stoji u priopćenju Actors Equityja. U peticiji upućenoj upravi, 15 od 23 plesačica inzistiralo je na poboljšanju sigurnosti na radnom mjestu, uključujući provođenje pravila koja zabranjuju mušterijama da ih snimaju i ostaju nakon zatvaranja kluba. Također, naglasile su da bar u kojem nastupaju mora prestati posluživati ​​mušterije koje postanu "ratoborne, nepristojne i agresivne".

image

Podrška striptizetama

Frederic J. Brown/Afp/Profimedia

Nakon što su plesačice podnijele tu peticiju, većini je zabranjen povratak na posao sljedećeg dana. Radnice su od tog dana redovito protestirale ispred ustanove, govoreći pristiglim mušterijama o svojoj borbi za bolje uvjete rada.

Odvjetnik kluba nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, a uprava kluba nije bila dostupna za komentar, prenosi The Guardian.

Predsjednica "Actors‘ Equity Associationa", Kate Shindle, izjavila je da su plesačice "prijavile stalne probleme s naknadama, uključujući značajne iznose koji su im skinuti s plaće, zajedno sa zdravstvenim i sigurnosnim rizicima i kršenjima pravila".

- Žele zdravstveno osiguranje i ostale beneficije, poput radničkih naknada. Trebaju zaštitu od seksualnog uznemiravanja, diskriminacije i nepravednih otkaza - istaknula je Shindle.

Shindle je također izjavila da, iako su neki aspekti poslova striptizeta u Star Gardenu "jedinstveni", one imaju mnogo toga zajedničkog s drugim plesačima koje zastupa sindikat.

image

Klub "Star Garden" u kojem nastupaju

@celebcandidly/Mega/The Mega Agency/Profimedia

- Pozdravljamo njihove pokušaje da preuzmu svoju kolektivnu moć i sindikalno se ujedine, poput mnogih drugih diljem zemlje koji su siti toksičnih radnih mjesta. Kad su nam se obratile za podršku, učinili smo ono što bi sindikati trebali učiniti: rekli smo "da" - tvrdi predsjednica "Actors‘ Equity Associationa".

Ovaj potez nije iznenađujuć jer se trenutačno događa svojevrstan "val radničkog organiziranja" i sindikalnih napora diljem SAD-a, uključujući radnike brze hrane, zaposlenike Starbucksa, stjuardese i radnike Amazona.

Iako će radnice Star Gardena biti prve striptizete u 109-godišnjoj povijesti Actors’ Equityja, sindikat je primijetio da je postojala povijest radničkog aktivizma među klupskim plesačicama. U San Franciscu, striptizete u klubu "Lusty Lady" organizirale su 1996. "Udruženje egzotičnih plesačica" i bile su povezane s "Međunarodnim sindikatom uslužnih djelatnika", no ta je ustanova zatvorena 2013. godine.

image

Prizori s prosvjeda striptizeta

Frederic J. Brown/Afp/Profimedia

Maxine Doogan, dugogodišnja zagovarateljica prava seksualnih radnica u Kaliforniji, rekla je da su pothvati radnica Star Gardena "značajan trenutak".

- Nadam se da će ovo pomoći svim ostalim granama seksualne industrije da primijete korist kolektivizacije i uspostavljanja specifičnih radnih standarda - izjavila je.

Doogan je istaknula da se striptizete već dugo suočavaju s izazovima, uključujući menadžere koji se priklanjaju nasilnim mušterijama ili striptizete koje moraju plaćati visoke naknade za nastup u klubu.

- Ovdje se radi o tome da se njihov rad prizna i da im se izdaju sve one zaštite koje ugovoreni rad inače ne uključuje. Radi se o njihovom pravu da mogu pregovarati za vlastitu sigurnost na radnome mjestu - tvrdi Doogan.

image

Prizori s prosvjeda striptizeta

Frederic J. Brown/Afp/Profimedia

Antonia Crane, osnivačica Strippers Uniteda, grupe koja je radila sa striptizetama iz Star Gardena, rekla je da je sindikalna peticija poslala snažnu poruku.

- Više nećemo biti diskriminirane, ugnjetavane, prisiljavane, napadane ili pljačkane. Striptizete su konačno ustale i pružaju otpor - komentirala je.

Rekla je da je godinama čekala na "pobjedu".

- Striptizete stoje "na raskrižju" nekoliko vrsta ugnjetavanja: potpune nemoći na radnom mjestu i suočavanja s kulturom zastrašivanja, mizoginije, rasizma…Ovo je stvarno važan trenutak za naš i za feminizam generalno - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:56