KAOS U EREVANU

Bijesni Armenci nakon potpisanog primirja demolirali ured premijera pa pretukli šefa parlamenta!

Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma s Azerbajdžanom što je izazvalo val prosvjeda
Prosvjed u Armeniji
 Antoni Lallican

Armenija, Azerbajdžan i Rusija potvrdili su da su potpisali sporazum kojim se prekida vojni sukob na području regije Nagorno Karabah, nakon više od mjesec dana krvoprolića.

Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma na društvenim medijima u utorak rano ujutro, nakon čega su je potvrdili Kremlj i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.

"Odluka je donesena na temelju pomne analize stanja na bojištu i razgovora s najboljim stručnjacima na terenu", rekao je armenski premijer. "Ovo nije pobjeda, ali poraza nema ako se ne smatraš poraženim. Nikad se nećemo smatrati poraženima, a ovo će biti novi početak našega nacionalnoga jedinstva i preporoda", dodao je Pašinjan.

image
Prosvjedi u Armeniji
Karen Minasyan/AFP

Potpisivanje mirovnog sporazuma izazvalo je brojne negativne reakcije među Armencima. Stotine prosvjednika izašle su na ulice glavnog grada Erevana kako bi iskazale nezadovoljstvo sporazumom. Oni najžešći upali su u zgradu parlamenta, a na uredu premijera Pašinjana porazbijani su prozori. Premijera su prosvjednici nazivali izdajicom, piše Guardian.

Najdeblji kraj sinoćnjih protesta izvukao je predsjednik parlamenta Ararat Mirzojan kojega su prosvjednici brutalno pretukli. 

Deklaracija je potpisana nakon šest tjedana borbi i napredovanja azerbajdžanskih snaga. Baku je u ponedjeljak priopćio da je zauzeo još nekoliko desetaka naselja u Nagorno Karabahu, dan nakon proglašenja pobjede u bitci za strateški važan grad.

image
Prosvjedi u Armeniji
Karen Minasyan/AFP

Borbe, u kojima je, kako se pretpostavlja, poginulo nekoliko tisuća ljudi, izazvale su strah bi rat mogao zahvatiti širu regiju, s obzirom na to da Turska podržava Azerbajdžan, dok Rusija ima sporazum s Armenijom, gdje ima i svoju vojnu bazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2020 06:41