STRAVA U MEKSIKU

Bijesni građani nasmrt pretukli ženu osumnjičenu za ubojstvo djevojčice (8), prestrašena policija samo gledala

Policija je, očito zastrašena gomilom, stajala po strani dok su ženu šutirali sve dok polugola nije ostala bespomično ležati na tlu

Premlaćivanje žene osumnjičene za otmicu i ubojstvo osmogodišnjakinje; Ilustrativna fotografija meksičke policije

 Screenshot/X, AFP

Bijesna rulja u meksičkom turističkom gradu Taxcu u četvrtak, svega nekoliko sati prije početka poznate procesije za Veliki tjedan, brutalno i nasmrt pretukla je ženu osumnjičenu za otmicu i ubojstvo osmogodišnjakinje. Djevojčica je nestala u srijedu, a njezino tijelo pronađeno je dan poslije uz cestu na periferiji grada.

Snimka sigurnosne kamere pokazala je kako žena i muškarac u taksi utovaruju svežanj umotan u plahtu za koji mnogi vjeruju da je zapravo bilo tijelo otete curice.

Gomila ljudi, željna pravde i osvete, u četvrtak je opkolila ženinu kuću. Policija je osumnjičenu prepratila u policijski kamionet, nakon čega je, očito zastrašena gomilom, ostala stajati po strani. Rulja je nahrupila i izvukla ženu iz vozila, razvlačeći ju niz ulicu, gdje su je gazili, šutirali i tukli sve dok polugola nije ostala bespomično ležati na tlu, prenosi ABC News.

Policija ju je potom podigla s pločnika na kojem je ostao trag krvi i odvela, no tužiteljstvo savezne države Guerrero kasnije je potvrdilo da je žena umrla od zadobivenih ozljeda.

- Ovo je rezultat loše vlade koju imamo. Nije prvi put da se ovakve stvari događaju, ali jest prvi put da su ljudi nešto učinili i ovako reagirali. Dosta nam je, u pitanju je osmogodišnja djevojčica - ispričala je Andrea, koja se i sama našla u bijesnoj gomili, no odbila je dati svoje prezime.

Gradonačelnik Taxca, Mario Figueroa, izjavio je kako dijeli i razumije bijes stanovnika zbog ubojstva. On tvrdi da je rulja pretukla još dvojicu muškaraca koji su završili u bolnici, no ne zna se u kakvom su stanju. Figueroa se također požalio da nije dobio nikakvu pomoć od državne vlade za svoju malu i brojčano nadjačanu gradsku policiju.

- Nikad nisam mislila da ćemo u turističkom mjestu kao što je Taxco doživjeti linč. To mi se činilo tako daleko od nas, vjerovala sam da se to događa na mjestima daleko od civilizacije - komentirala je Felipa Lagunas, učiteljica lokalne osnovne škole.

Krajem siječnja u Taxcu je izbio višednevni štrajk vozača privatnih taksija i kombija koji su bili izloženi prijetnjama jedne od nekoliko narkobandi koje se bore za kontrolu nad tim područjem. Situacija je bila toliko loša da je policija morala voziti ljude u svojim patrolnim vozilima.

Otprilike u isto vrijeme, mecima izrešetana i izmučena tijela dvojice detektiva pronađena su na periferiji Taxca.

U veljači su naoružani napadači na motociklima upucali neprobojni osobni automobil gradonačelnika Marija Figueroe.

U Taxcu i cijeloj saveznoj državi Guerrero narkokarteli i bande rutinski napadaju lokalno stanovništvo, tražeći plaćanje zaštite od vlasnika trgovina, vozača taksija i autobusa. Ubijaju one koji odbijaju platiti.

Stanovnicima je dosta. Boje se da bi nasilje moglo uništiti turizam od kojeg gradi živi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 10:17