PUTINOVA AGENTICA

Bila je i u Hrvatskoj: Opasna ruska špijunka pobjegla nakon što je otkrivena zbog događaja u Sloveniji

Proces transformacije Ruskinje Irine u nevidljivu špijunku koštao je oko pet milijuna eura

Pagrati, Atena

 Maria Chourdari/Nurphoto Via Afp

Slučaj ruske špijunke koja je pet godina živjela u Grčkoj pretvarajući se da je pletilja, kao da je prepisan iz hladnoratovskog špijunskog romana.

Maria Tsalla, 32-godišnjakinja prema grčkim pravnim dokumentima, zapravo je 35-godišnja Irina Aleksandrovna Smireva iz Moskve, koja je godinama gradila mrežu poznanika i neopaženo putovala Europom.

Nakon što je došla u Grčku 2018. godine, upisala je tečaj grčkog jezika u školi stranih jezika u centru Atene i tamo je stekla prijatelje u pokušaju da proširi svoj društveni krug. Svojim novim prijateljima rekla je da je prodala svu svoju imovinu u Brazilu i došla u Atenu na stalni boravak. Prvih nekoliko mjeseci odsjela je u luksuznom smještaju preko Airbnba u Pagratiju, kvartu u Ateni, i nije se činilo da ima financijskih teškoća.

Dvije godine kasnije, Irina se naturalizirala u Grkinju i otvorila trgovinu Galazio u Pagratiju s rukotvorinama i pletivom. Počela je sudjelovati na fotografskim natjecanjima. Pagrati je vjerojatno odabrala zbog činjenice da je to gusto naseljeno područje, s velikim stambenim zgradama i mnogo stanova Airbnba, što znači da se stanari stalno mijenjaju i teško je razviti snažne međuljudske odnose.

"Maria Tsalla" govorila je najmanje tri jezika, engleski, njemački i francuski, a na društvenim je mrežama objavljivala uglavnom fotografije svojih pletenih rukotvorina i vrlo rijetko svoje fotografije. Ako bi objavila selfie, obično bi sakrila lice maramom ili šeširom. Mještani i stanari peterokatnice u kojoj je živjela rekli su da je Smireva uglavnom prolazila neprimijećeno.

"Bila je ljubazan poliglot s odličnim grčkim jezikom. Međutim, imala je vrlo jak naglasak", rekla je Milena Apostolaki, socijalistička zastupnica, za Skai TV mrežu. Iako je lako stjecala nove prijatelje, ljude je rijetko gledala u oči, nije bila izravna u komunikaciji i činilo se kao da je htjela ostati neprimijećena, rekao je za grčki dnevni list Kathimerini izvor koji je želio ostati anoniman.

Smireva je navodno udana za Rusa, koji se naziva Daniel Campos, a dok je živjela u Ateni, održavala je romantičnu vezu s Grkom, vlasnikom škole stranih jezika. Irina pripada posebnoj kategoriji špijuna, tzv. ilegalcima, koje regrutiraju i obučavaju ruske tajne službe te šalju u zapadne zemlje kako bi kao "agenti spavači" špijunirali za Rusiju.

Proces transformacije Ruskinje Irine Aleksandrovne Smireve u "Mariju Tsallu" stajao je oko 5 milijuna eura. Kako bi zaštitili svoj pravi identitet, "ilegalci" krivotvore dokumente i koriste potvrde o mrtvorođenim bebama ili preminulim osobama. Od trenutka kada su smješteni u inozemstvo, "ilegalci" žive i ponašaju se u skladu s izmišljenom poviješću koja im je stvorena kako bi zaštitili svoju misiju. Takav je bio i slučaj Smireve, koja je ukrala identitet "Marije Tsalle", bebe koja je umrla ubrzo nakon što je rođena u Grčkoj 1991. godine.

Početak kraja njezine špijunske karijere u Grčkoj bio je prije dva mjeseca, kad su slovenske vlasti uhitile dvojicu stranih državljana koji su špijunirali za Rusiju. Ruske tajne službe, u strahu da će se otkriti i druge osobe iz mreže "ilegalaca", opozvale su "Tsallu" u Moskvu i otad joj se gubi svaki trag.

Početkom siječnja ove godine, Smireva je rekla prijateljima i poznanicima da odlazi na trotjedni godišnji odmor. Zatvorila je trgovinu i ugasila sve račune na društvenim mrežama. Ubrzo nakon odlaska kontaktirala je svog stanodavca i zaposlenicu u trgovini i rekla im da pati od depresije te da se više neće vratiti u zemlju. Tražila je da se brinu za njezinu mačku koja je ostala u Grčkoj.

Prema informacijama koje prenosi Alpha TV, "Maria Tsalla" otputovala je nakon bijega iz Grčke u Indiju, a potom u Tajland. Vjeruje se da je i njezin suprug, također ruski agent koji je radio kao špijun u Brazilu, završio u Tajlandu. Grčke službe pokušavaju utvrditi kakva je bila njezina špijunska aktivnost u zemlji jer se Smireva mogla slobodno kretati Grčkom i Europskom unijom, a kao fotograf mogla je neometano raditi, a da pritom ne privlači pozornost.

Prema informacijama grčkog portala iefimerida.gr, Irina je u prvoj fazi boravka u Grčkoj koristila krivotvorenu putovnicu peruanske državljanke. Ispostavilo se da je upravo s tom putovnicom putovala u Meksiko, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Nakon dobivanja grčkih putnih isprava pod imenom "Maria Tsalla", grčke su vlasti utvrdile da je barem jednom putovala u Francusku.

Tijekom boravka u Grčkoj, "Maria Tsalla" navodno je dvaput putovala unutar zemlje, u Aleksandropoli i Larisu, dva grada u kojima borave američki vojnici. U Larisi su raspoređeni i američki dronovi.

Prošlog su tjedna poljske vlasti uhitile i optužile šestoricu Rusa koji su se pripremali prekinuti isporuku vojne pomoći Ukrajini. Poput uhićenih Rusa u Sloveniji i Poljskoj, Smireva je dio vojne obavještajne mreže GRU, špijunske agencije koja je nastala u hladnom ratu i koju je "oživio" ruski predsjednik Vladimir Putin.

Na vrhuncu ruske ofenzive u Ukrajini prošle godine, Grčka je protjerala desetak ruskih diplomata. Četiri godine ranije, Atena je protjerala dvojicu ruskih diplomata koji su navodno financirali proteste protiv povijesnog sporazuma između Grčke i Makedonije. Taj je dogovor otvorio put članstvu Makedonije u NATO-u i oslabio utjecaj Rusije na zapadnom Balkanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:43