PETA OSAMINA ŽENA

Bila je pobožna pa je on platio miraz od pet tisuća dolara

Od šoka zbog ubojstva Bin Ladena u Siriji je umrla njegova punica

IBB - Kada je 18-godišnja Amal al-Sadah 2000. postala peta žena tada 43-godišnjeg Osame bin Ladena, bila je “tiha, pristojna, jednostavna i samouvjerena tinejdžerica”, ispričao je njezin rođak Ahmed u ekskluzivnom intervjuu za CNN.

Zloglasni zet

- Bila je općenito vrlo dobra osoba. Njezina je obitelj bila poput većine jemenskih obitelji. Bili su vrlo poštovani i poznati. Obitelj nije imala ekstremističke stavove, iako su bili konzervativni - rekao je Ahmed.

Amal, najmlađa Bin Ladenova žena, odrasla je u gradu Ibb u Jemenu, a brak je dogovorio član jemenske al-Qa’ide, Šeik Rašid Mohamed Said Isamil.

Amal je bila njegova učenica i procijenio ju je kao “dovoljno pobožnu”. Upravo ju je 2000. otpratio u Afganistan gdje se udala za Bin Ladena nakon što je njezinoj obitelji platio miraz od 5000 dolara. Brakom je Osama navodno htio sačuvati veze sa svojom domovinom, no nakon udaje obitelj u Jemenu je Amal jedva spominjala, dijelom i stoga što su jemenske vlasti obitelji al-Sadah naredile da javno ne govore o svom zloglasnom zetu, rekao je Ahmed. Amal je uskoro, nakon al-Qa’idinih napada 11. rujna 2001., u Kandaharu rodila kćer Safiju.

Srčani udar

Tada je Bin Laden jednom pakistanskom novinaru rekao da za svoju najmlađu kćer ima velike planove.

- Nazvao sam je Safija, koja je ubila židovskog špijuna u doba Proroka. Ona će ubijati neprijatelje islama poput Safije - rekao je. I ona je bila u kompleksu u Abbottabadu kada je Bin Laden ubijen.

Na vijesti o njegovoj smrti, objavljeno je jučer, Bin Ladenova punica Nabih al-Ganem, majka Bin Ladenove prve žene Nadžve, umrla je od srčanog udara. Bin Laden se sa svojom sestričnom iz Sirije oženio sa 17 godina i s njom je imao 11 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:58