ISTOK UKRAJINE

‘Bila je to teška situacija, Rusi su kontrolirali 70 posto grada, ali u zadnja dva dana sve se promijenilo‘

Glavni grad proteklih tjedana bio je relativno miran nakon što je Moskva okrenula svoj vojni fokus na istok i jug

rat u Ukrajini

 press-service of Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces/AFP

Kijev je u nedjelju rano ujutro potreslo nekoliko eksplozija, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prijestolnice, dan nakon što su dužnosnici rekli da su ukrajinske snage u protunapadu ponovno zauzele dio istočnoga grada Sjeverodonecka.

"Nekoliko eksplozija u četvrtima glavnoga grada Darnicki i Dnjiprovskij", napisao je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Službe već rade na mjestu događaja". Reutersov svjedok vidio je dim u gradu nakon eksplozija.

Najmanje jedna osoba je hospitalizirana, ali do nedjelje rano ujutro nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, rekao je Kličko. Drugi dužnosnici kažu da je cilj ruskog bombardiranja izgleda željeznička mreža.

Unatoč kontinuiranim ruskim napadima na Ukrajinu i raširenom razaranju, Kijev je proteklih tjedana bio relativno miran nakon što je Moskva okrenula svoj vojni fokus na istok i jug, posebno intenzivnu bitku za Sjeverodoneck.

Rusija je koncentrirala svoje snage za jednu od najvećih bitaka u ratu na tvornički grad, a čini se da Moskva očekuje u svojoj kampanji zauzeti jednu od dviju istočnih pokrajina na koje polaže pravo u ime separatističkih zastupnika.

Serhij Gajdaj, guverner regije Luhansk koja uključuje Sjeverodoneck, rekao je u nedjelju da ukrajinske snage kontroliraju oko polovicu grada nakon što su ponovno zauzele veliki dio od ruskih snaga.

"Bila je to teška situacija, Rusi su kontrolirali 70 posto grada, ali u zadnja dva dana su potisnuti", rekao je Gajdaj za ukrajinsku televiziju. "Grad je sad više-manje podijeljen na pola", dodao je. Tvrdnje se nije moglo neovisno provjeriti.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da će ukrajinski protunapadi ondje u protekla 24 sata vjerojatno oslabiti bilo kakav operativni zamah koji su ruske snage postigle.

Moskva je priopćila da ruske snage osvajaju grad. Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage nastavile s jurišnim operacijama uz pomoć topništva i kontroliraju istočni dio Sjeverodonecka.

"Situacija je napeta, komplicirana", rekao je gradonačelnik Oleksandr Strjuk u subotu na nacionalnoj televiziji, dodavši kako nedostaje hrane, goriva i lijekova. "Naša vojska čini sve što može da potisne neprijatelja iz grada".

Obje strane tvrde da su nanijele ogromne žrtve u borbama, bitki za koju vojni stručnjaci kažu da bi mogla odrediti koja strana ima zamah za produljeni rat iscrpljivanjem u sljedećim mjesecima.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je najmanje osam osoba ubijeno, a 11 ranjeno u ruskom granatiranju u susjednoj regiji Donecku. Doneck i Luhansk čine širu regiju Donbas gdje se Rusija nada da će preuzeti kontrolu.

Sjeverodoneck s obližnjim Lisičanskom, koji su oko 80 km udaljeni od upravnog područnog središta Kramatorska, presudni su za ostvarenje tog plana ruske vojske.

'Nema smisla' pregovarati

Ukrajina je u subotu odbacila poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da "ne ponižava" Rusiju u ime diplomacije te priopćila da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku.

Macron, koji održava dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije 24. veljače, u petak je ponudio posredovanje u ratu, upozorivši da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata diplomatskog rješenja sukoba ostala otvorena.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je odlučno odbacio Macronovu logiku, kazavši da takvi pozivi "mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv".

"Rusija ponižava samu sebe, a bolje bi bilo da se svi usredotočimo na to kako Rusiju postaviti na njezino mjesto. To će nam donijeti mir i spasiti živote", rekao je.

Na pitanje o ponudi o posredovanju, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je odgovorio: "Dok ne dobijemo oružje u punoj količini, dok ne ojačamo svoju poziciju i dok ne potisnemo ruske vojne snage što je dalje moguće od granica Ukrajine, nema smisla pregovarati".

Ukrajina, koja tvrdi da je Rusija dosad okupirala oko 20 posto ukrajinskog teritorija, sad dobiva više oružja od Zapada.

"Naše oružane snage spremne su za korištenje novoga oružja... I mislim da možemo krenuti u novi krug pregovora s ojačane pozicije", izjavio je u petak David Arahamija, ukrajinski zastupnik i član pregovaračkog tima.

Među ostalim, Sjedinjene Države će Ukrajini dati precizne raketne sustave HIMARS koji će njezinim borcima omogućiti ciljanje ruskih položaja s veće udaljenosti.

Moskva je rekla da će zapadno oružje doliti "ulje na vatru", ali neće promijeniti tijek onoga što naziva "posebnom vojnom operacijom" za razoružanje Ukrajine i oslobađanje od nacionalista.

U ratu, koji je u petak obilježio svoj 100. dan, deseci tisuća ljudi su poginuli, milijuni su protjerani iz svojih domova, a globalno gospodarstvo je poremećeno.

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih izvora žitarica i jestivog ulja, ali te su zalihe uglavnom odsječene zbog ruskog zatvaranja crnomorskih luka, s više od 20 milijuna tona žitarica koje su ostale u silosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:23