STEGOVNI POSTUPAK

'BILA JE TO TRAGIČNA GREŠKA' Amerikanci ukorima kaznili vojnike koji su u Afganistanu sravnili bolnicu sa zemljom pri čemu su život izgubile 42 osobe

U.S. soldiers from D Troop of the 3rd Cavalry Regiment walk on a hill after finishing with a training exercise near forward operating base Gamberi in the Laghman province of Afghanistan December 30, 2014. REUTERS/Lucas Jackson (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR4JLJC
 © Lucas Jackson / Reuters / REUTERS

Američka vojska objavit će u petak kako je poduzela stegovne mjere protiv 16 pripadnika oružanih snaga zbog smrtonosnog zračnog udara 3. listopada u Afganistanu u kojem je uništena bolnica koju je vodila međunarodna humanitarna organizacija Liječnici bez granica, rekli su Reutersu američki dužnosnici.

Objava nesudskih kazna dogodit će se tijekom objave zaključaka američke vojne istrage o tom incidentu u kojem će se općenito zaključiti da je udar bio tragična pogreška, rekli su dužnosnici govoreći pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Ti nalazi su u skladu s rezultatima preliminarne istrage koje je američka vojska objavila u studenom kada su zapovjednici istaknuli da američke snage nisu namjerno ciljali bolnicu u gradu Kunduzu kada su u napadu ubijene 42 osobe, liječnici, medicinsko osoblje i pacijenti. Američka vojska je objavila kako je napad bio pogreška te da je mislila da napada talibane.

General John Campbell, tadašnji zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu naveo je da je niz pogrešaka dovelo do toga da su američke snage ciljale bolnicu koja je bila popisu objekata koji nisu mogli biti ciljevi.

Nesudska kazne uključuju pisma ukora koji može značiti kraj karijere za pripadnika oružanih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:16