OSRAMOĆENI POLITIČAR

'BILA SAM U VEZI S DSK. ON JE SAMO POLA ČOVJEK, A POLA NEMORALNA SVINJA!' Ispovijest ljubavnice

Marcela Iacub, odvjetnica i kolumnistica Libérationa, u aferu s DSK se upustila kako bi na temelju svog ‘terenskog rada’ o njemu napisala knjigu

Pola čovjek, pola svinja”, tako je seksualnim aferama oblaćenoga bivšeg direktora MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna u najnovijoj knjizi opisala Marcela Iacub, francuska odvjetnica i kolumnistica dnevnog lista Libération.

Sama izjava i ne bi izazvala toliku pozornost da dotična novinarka s kontroverznim francuskim političarom i financijskim stručnjakom nije priznala sedmomjesečnu ljubavnu avanturu koja je počela gotovo godinu dana nakon izbijanja afere zbog silovanja sobarice u njujorškom hotelu Sofitel, a koju je autorica sada spremno pretočila na stranice ljubavnog romana pod nazivom “Belle et Bęte” (naziv knjige kod nas bi se mogao prevesti, ovisno o kontekstu, kao “Ljepotica i glupan” ili “Ljepotica i zvijer”).

Htjela ga spasiti

Iako knjiga na police francuskih knjižara izlazi tek sljedeći tjedan, tjednik Le Nouvel Observateur objavio je dijelove knjige u kojoj autorica detaljno opisuje svoj odnos s DSK, koji je trajao od kraja siječnja do kolovoza prošle godine. U ekskluzivnom intervjuu uglednom francuskom tjedniku Marcela Iacub objašnjava i zašto se upustila u vezu s kontroverznim političarom kojega je upoznala tek nakon objavljivanja svoje posljednje knjige “Društvo silovatelja”, u jeku feminističkih napada na njezina budućeg ljubavnika.

Prvi je razlog što je knjigu htjela napisati kao svojevrsnu reportažu, odnosno terensko istraživanje i rad, a “kako bi nekoga doista upoznao, trebaš ga znati i voljeti i mrziti”. Prema drugoj je hipotezi sebe vidjela kao sveticu koja ga je htjela spasiti jer je osjećala da mora spašavati “omražene i prezirane”.

‘Nije zao ni nasilnik’

“DSK je bio savršena osoba, htjela sam ga spasiti iz njegova pakla, a da bi nekoga spasila, moraš ga voljeti.”

Kao treći razlog nastanka knjige autorica navodi kako je prije nego što je upoznala DSK, bila u dubokoj depresiji te je htjela umrijeti. “Shvatila sam bez sumnje da samo netko tako egoističan i bezosjećajan, koji je nanio toliko boli drugim ljudima, može biti instrument moje vlastite destrukcije. U tom smislu, iskoristila sam ga isto kao što je on iskoristio mene.” Iako ga u knjizi opisuje kao bezosjećajnog, sebičnog i opsjednutog seksom, autorica kategorički staje u njegovu obranu oko slučaja navodnog silovanja hotelske sobarice.

“DSK nije ni zao, ni nasilnik. Njegov problem je njegov ego, njegova duhovna osiromašenost, odsutnost osjećajnosti prema drugima. Ubija ga njegova glupost.”

No, pritom 48-godišnja Marcela Iacub nikako ne osporava njegovu izvanrednu analitičku inteligenciju i nevjerojatnu snagu karaktera zbog kojega je i u najgorim trenucima njegov moral ostao na vrhuncu. U formi otvorenog pisma autorica pokušava shvatiti njegovu opsjednutost većinom “vulgarnim i neatraktivnim ženama” iz njegova života. Upravo je to, objašnjava, istinska i prekrasna odlika prave svinje jer prihvaćajući ih takvima, svinja pokazuje svojevrsni oblik velikodušnosti prema tim ženama. “Samo svinja može smatrati normalnim da ga afrička imigrantica zadovoljava bez naknade, tek kako bi ga zadovoljila.”

Autorica daje i svoje filozofsko viđenje svinje. Svinja je sadašnjost, užitak, život bez morala i odgovornosti zbog posljedica, a upravo je nesputani grupni seks, kojemu je navodno DSK često pribjegavao organizirajući ga zajedno sa svojim francuskim prijateljima iz visokog društva, svinjski ideal te svojevrsni seksualni komunizam.

“Svatko sudjeluje kad i gdje poželi, nitko, pa ni stari, ružni, niski nisu isključeni sa zabave ... orgije su obećanje da ‘nema u dvoje’, nego svi zajedno.”

Ambiciozna supruga

Autorica u sklopu “istraživačkog rada” detaljno opisuje i susrete s dugogodišnjom suprugom DSK i poznatom francuskom novinarkom Anne Sinclair koja joj je navodno jednog rekla kako ne vidi ništa loše u činjenici da sobarica nekoga oralno zadovoljava, aludirajući na događaje iz hotelske sobe u Sofitelu. Lažnim moralom potaknuta, autorica najnovije knjige objasnila joj je kako oralno zadovoljavanje nije posao sobarice, nego se takve stvari traže od prostitutki. Marcela Iacub smatra kako je DSK zapravo žrtva svoje bolesno ambiciozne supruge koja ga je tretirala kao pudla i koja se, bez obzira na cijenu, željela vidjeti na mjestu prve dame Francuske.

Najnoviji književni uradak bivšem se mogućem kandidatu ljevice na prošlim predsjedničkim izborima nije ni najmanje svidio. U pismu uredniku Le Nouvel Observateura Strauss-Kahn ističe kako mu se gadi činjenica da žena može zavesti čovjeka s jedinim ciljem da o tome napiše knjigu i glumiti ljubav isključivo iz financijskih razloga kako bi prodala svoju priču medijima.

Izliječena od depresije

“Na kraju sam shvatila kako ne želim umrijeti i kako radije pišem, dakle želim živjeti. I ne žalim ni zbog čega, zahvalna sam na životu što mi je dopustio da imam jedno takvo iskustvo - u isto vrijeme strašno, nezdravo i tako lijepo”, objasnila je o svojoj kratkoj, ali snažnoj avanturi autorica knjige koja je i prije izlaska na police knjižara ocijenjena najgorim od najgorih štiva o nekad uspješnom i cijenjenom francuskom političaru i financijašu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:04