KOBNI DRON

Bild: Sramota njemačke mornarice u Crvenom moru!; Zapovjednik: Napravio bih sve isto...

Radarski sustavi fregate Hessen greškom su identificirali američki dron koji je kružio iznad nje kao neprijateljski

Fregata Hessen

 Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemačka fregata poslana u Crveno more kako bi zaštitila trgovačke brodove od napada jemenske šiitske pobunjeničke skupine hutista umalo je slučajno oborila dron koji je pripadao savezničkoj zemlji, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane.

Glasnogovornik ministarstva Michael Stempfle rekao je na tiskovnoj konferenciji u Berlinu da je u ponedjeljak fregata Hessen uočila bespilotnu letjelicu u tom području te nije mogla utvrditi predstavlja li opasnost ili ne, prenosi agencija Anadolija. Stempfle je rekao da su od savezničkih zemalja zatražene informacije o dronu, ali se nije moglo utvrditi kome pripada.

Dodao je da je fregata otvorila vatru na dron, ali "neuspješno". "Slučaj je riješen kada se ispostavilo da nije bila neprijateljska bespilotna letjelica, što je postalo jasno tek kasnije", rekao je.

Američki dron

Nije naveo kojoj zemlji dron pripada, no njemački mediji su objavili da se radi o američkom dronu. Ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je fregata Hessen otvorila vatru nakon što su pokušaji da se identificira dron "bili neuspješni". No, dva projektila ispaljena na dron promašila su cilj i srušila se u more zbog "tehničkog kvara", piše Der Spiegel, koji također tvrdi da je u pitanju američki izviđački dron Reaper, prenosi Deutsche Welle.

Ne navodeći izvore, Spiegel spekulira da je dron možda bio u tom području "kao dio američke protuterorističke misije" koja nije povezana s misijom na Crvenom moru, ali se navodi kako vojni dužnosnici vjeruju da je incident s prijateljskom vatrom pokazao da koordinaciju između uključenih saveznika u raznim misijama u regiji oko Jemena "treba poboljšati".

Dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je dodao kako je "općepoznato da se u regiji koriste američke borbene bespilotne letjelice koje nemaju nikakve veze s operacijom u Crvenom moru".

Njemački tabloid Bild o incidentu je pisao u članku s naslovom "Sramota za našu mornaricu u Crvenom moru" i navodi da su radarski sustavi fregate Hessen greškom identificirali dron koji je kružio iznad nje kao neprijateljski. Kao rezultat toga, ratni brod je na njega ispalio dva projektila.

Načelnik mornarice: ‘Postupio bih isto‘

Stranica Agenzia Nova prenosi da je načelnik stožera njemačke mornarice, viceadmiral Jan Christian Kaack, stao u obranu posade fregate Hessen. "Procedura je bila u skladu s pravilima, dron je očito bio klasificiran kao neprijateljski", rekao je on. Dodao je da bi se on ponašao "upravo kao zapovjednik Hessena" koji je izdao zapovijed za otvaranje vatre, kapetan fregate Volker Kuebsch.

Fregata Hessen, koja ima posadu od 240 njemačkih vojnika i mornara, imala je više sreće u srijedu kada je uspješno odbila napad skupine koju podržava Iran i oborila dvije bespilotne letjelice hutista u razmaku od 15 minuta. Bilo je to prvo borbeno djelovanje fregate Hessen.

Za razliku od mornarice SAD-a i Velike Britanije, koje napadaju i ciljeve na kopnu, fregata Hessen djeluje isključivo obrambeno. Ovo plovilo je i konstruirano s ciljem pratnje i zaštite ostalih plovila. Ratni brod je stigao u Crveno more tijekom vikenda nakon što je njemački parlament odobrio njegovo sudjelovanje u misiji u petak, prema njemačkoj vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:43