OPASNA PRIJETNJA

Bili su slamka spasa Rusima, sada im je imperij zadao brutalan udarac: ‘Mogu izgubiti više od Putina!‘

Najveće banke prestaju primati uplate, američki pritisak urodio je plodom

Kineska vojska optužena je kako je Rusima dostavila komponente za neka smrtonosna oružja

 Chandan Khanna/Afp/Profimedia

Tri najveće kineske banke prestale su primati uplate od sankcioniranih ruskih financijskih institucija, izvijestile su ruske novine u srijedu, zadavši tako udarac odnosima između dviju nacija, piše Newsweek.

Odluku su donijele kineske banke Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank i Bank of China zbog ‘rizika sekundarnih sankcija‘ iz Sjedinjenih Država, izvijestila je Izvestija.

Ove banke zauzimaju prvo, drugo i četvrto mjesto po aktivi u Kini.

Transakcije s nesankcioniranim bankama još su u tijeku, pišu.

U prosincu je Washington zaprijetio blokiranjem stranih banaka koje posluju s tvrtkama koje podupiru rusku obrambenu industriju iz svog financijskog sustava.

Podsjetimo, Kina je ranije osudila ‘jurisdikciju duge ruke‘ SAD-a u odgovoru na vijest da Kongres razmatra sankcije zbog navodne kineske pomoći Rusiji, piše Newsweek.

- Slijedimo objektivan i nepristran stav o ukrajinskoj krizi i aktivno smo radili na promicanju mirovnih pregovora, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na tiskovnoj konferenciji.

- Nismo sjedili prekriženih ruku, a još manje iskorištavali situaciju za sebične dobitke.

image

Mao Ning

Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Kina je svo vrijeme igrala ulogu slamke spasa za sankcioniranu Rusiju kroz svoje financijske i trgovinske tokove od početka moskovske invazije na Ukrajinu prije dvije godine, a proglasili su i partnerstvo ‘bez ograničenja‘ u veljači 2022., nekoliko dana prije početka rata.

Iako Peking opovrgava opskrbu smrtonosnim oružjem, sumnja se da je Kina izvor komponenti dvostruke namjene, za koje je Ukrajina izvijestila da ih je pronašla u ruskoj ratnoj opremi poput bespilotnih letjelica Orlan-10.

Ruska ekonomija pretrpjela je udarac u veljači 2022. nakon početka invazije, kada je podvrgnuta ograničenjima (više od 13.000 njih) i postala je zemlja s najviše sankcija u svijetu, prema Carnegie Endowment for International Peace.

Devizne rezerve su zamrznute, a Rusija je isključena iz SWIFT bankarskog sustava.

Aleksej Porošin, generalni direktor investicijske i konzultantske tvrtke First Group, rekao je za Izvestiju da su banke početkom siječnja obavijestile svoje ruske klijente da će prestati primati plaćanja.

Stručnjak je prethodno rekao za Newsweek da je ovaj potez pokazao koliko se kineske tvrtke plaše kršenja sankcija koje predvodi SAD.

- Kineske banke nastoje poštovati američke sankcije, stoga su, kako bi smanjile vlastite rizike, obračuni u američkim dolarima u trgovini s Rusijom praktički prestali i zamijenjeni su obračunima u kineskim juanima, rekao je Pavel Bažanov, ruski odvjetnik koji pruža pravnu podršku za ruske tvrtke u Kini i široj regiji.

Bažanov je rekao da odredba 14114 predsjednika SAD-a Joea Bidena, izdana 22. prosinca 2023., ‘stvara novi rizik od sekundarnih sankcija‘ za financijske institucije u Kini.

Kineske banke obustavljaju operacije kako bi procijenile nove rizike i ažurirale svoje zahtjeve usklađenosti, rekao je.

Bidenova administracija već je sankcionirala 16 kineskih tvrtki, uključujući tvrtke u državnom vlasništvu.

- Kina mora shvatiti da se iste vrste sankcija koje su se počele primjenjivati ​​u Rusiji i utječu na rusku produktivnost, gospodarski učinak i kvalitetu života također mogu primijeniti na Kinu, rekao je Connolly. ‘I iskreno, Kina ima puno više za izgubiti od Rusije.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:07