SKORO JE POGINUO

BILI SU TO NAJGORI TRENUCI U ŽIVOTU OVOG ČOVJEKA 'Poletjeli smo, ali pilot je napravio strašnu pogrešku - nije me zavezao! Pomislio sam - to je to...'

 
 Chris Gursky / YOUTUBE

Američki fotograf i upravitelj rezervnim dijelovima u auto salonu Chris Gursky skoro je poginuo tijekom svog prvog leta pilotiranim zmajem jer je poletio neprivezan te se dvije minute i 14 sekundi morao panično držati za pilota zmaja i šipku letjelice kako ne bi pao na tlo s poprilične visine, piše Daily Mail.

Gursky je tijekom prvog dana odmora u mjestu Interlaken u Švicarskoj odlučio probati letjeti pilotiranim zmajem, međutim pilot zmaja ga je nesmotreno zaboravio privezati za letjelicu. Unatoč tome, Gursky i pilot poletjeli su s ruba planine visoke oko 1.200 metara. Obojica su vrlo brzo shvatila da nešto nije u redu, a Amerikanac se nakon manje od 20 sekundi u zraku našao u pogibeljnoj situaciji.

Držeći se isključivo rukama za šipku letjelice i pilota, koji je gotovo cijelo vrijeme pokušavao bezuspješno sletjeti, Gursky je u zraku iznad zemlje proveo dvije minute i četrnaest sekundi prije nego što pilot napokon uspio prizemljiti.

Istina, slijetanje je bilo grubo, Gursky je završio u bolnici s puknućem lijevog bicepsa i lomom desnog zapešća, međutim preživio je ovu krajnje napetu situaciju. Amerikanac je cijelu avanturu dokumentirao GoPro kamerom te je video o incidentu u Švicarskoj objavio na YouTubeu.

Upozoravamo, snimka je uznemirujuća.

"Tjelesna mi se težina nakon polijetanja odmah spustila pa sam se rukama morao držati kako ne bi pao. Gledao sam dolje i mislio sam si: to je to. Gubio sam snagu u desnoj ruci, kojom sam se držao za desno rame pilota. On je odmah počeo tražiti mjesto gdje može sletjeti jer je znao kako ova situacija može završiti", rekao je Gursky za Daily Mail.

"Lijeva mi je ruka bila na šipki koja je zapravo dio mehanizma za slijetanje budući da sa svake strane ima dva kotača. Kako sam gubio snagu u desnoj ruci, pilot me primio, međutim, kao u filmovima, popustila mi je ruka pa sam se primio za jedan od njegovih sigurnosnih opasača. Na kraju sam se lijevom rukom držao za šipku, a desnom za pilotovu nogu. Sletjeli smo pri brzini od oko 70 km/h, a kako sam bio ispod mehanizma za slijetanje, ozlijedio sam se pri padu."

Gursky kaže da je u zraku ukupno proveo oko pet minuta te da se dvije minute i četrnaest sekundi panično držao kako ne bi ozbiljnije stradao. "U zapešće su mi ugradili pločicu od titana i sedam vijaka. Iz bolnice su me pustili iduće popodne. Od držanja mi je pukao lijevi biceps. Puno bolje od onoga što mi se moglo dogoditi", dodao je.

Unatoč tome što se u pogibeljnoj situaciji našao zbog greške pilota, Gursky kaže da je pilot napravio sve kako bi što prije sletio. Dodao je i da ga ovo iskustvo nije odbilo od letova pilotiranim zmajevima te da će zasigurno pokušati ponovno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:12