MUČAN SLUČAJ

‘Bili su zombiji, a ja sam boginja!‘: Majka osuđena na tri uzastopne doživotne kazne za ubojstvo dvoje djece

Lori svoju djecu smatrala zombijima, a sebe boginjom koja je poslana od boga kako bi započela apokalipsu opisanu u Bibliji

Lori Vallow

 Mega/The Mega Agency/Profime/Mega/the Mega Agency/profime

Lori Vallow Daybell iz američke države Idaho, osuđena je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja jer je ubila dvoje svoje djece i svoju suparnicu.

Na suđenju je proglašena krivom za ubojstvo svojeg sina Joshue ‘JJ‘ Vallowa (7) i kćeri Tylee Ryan (16) te za planiranje ubojstva Tammy Daybell, bivše žene svojeg petog supruga. Vallow Daybell osuđena je na tri uzastopne doživotne kazne.

Njezin posljednji suprug Chad Daybell još uvijek čeka suđenje pod istim optužbama. No, Vallow Daybell još nije gotova sa suđenjima jer je i na sudu u Arizoni optužena da je zajedno s bratom planirala ubojstvo svojeg četvrtog muža Charlesa Vallowa, kao i bivšeg supruga svoje nećakinje.

Ovaj je slučaj dospio u žižu javnosti nakon što su tijekom potrage za nestalom djecom i tijekom suđenja na vidjelo izašli bizarni detalji poput onoga da je Lori svoju djecu smatrala zombijima, a sebe boginjom koja je poslana od boga kako bi započela apokalipsu opisanu u Bibliji.

Sudac Steven W. Boyce je rekao da je potraga za nestalom djecom, otkriće njihovih tijela i pokazivanje fotografija na suđenju uzrokovalo traume kod policajaca koji su radili na slučaju, kao i kod porotnika prisutnih na suđenju. Dodao je kako nikad neće moći iz glave izbaciti slike ubijene djece.

Vallow Daybell je ubojstva opravdavala tvrdnjom da je ‘upala u bizarnu religijsku zečju rupu‘, a sudac joj je odgovorio da se ona očito i dalje nije izvukla iz te rupe.

U srpnju 2019. brat Vallow Daybell, Alex Cox, upucao je i ubio njezinog bivšeg muža, Charlesa Vallowa. Policiji je kazao kako je to bilo u samoobrani. Cox za ubojstvo nikad nije optužen, a kasnije je umro prirodnom smrću. Vallow Daybell je u to vrijeme već bila u vezi s Chadom Daybellom, piscem romana katastrofe povezanih s mormonskim učenjem. Lori se s djecom i bratom preselila u Idaho kako bi mu bila bliže.

image

Lori Vallow Daybell

Jam Press/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Jam Press/mega/the Mega Agency/profimedia

Djeca su posljednji put viđena živa u studenom 2019. Policija je mjesec dana kasnije ustanovila da su djeca nestala kad su daljnji rođaci postali zabrinuti jer ih dugo nisu vidjeli. Tijela ubijene djece pronađena su idućeg ljeta zakopana u dvorištu njihove kuće.

Chad Daybell i Lori Vallow vjenčali su se u studenom 2019., oko dva tjedna nakon što je ubijena njegova bivša žena Tammy. U početku se smatralo da je žena umrla prirodnom smrću, no obdukcija je kasnije pokazala da je bila ugušena.

Odvjetnik obrane, Jim Archibald, kazao je da nema dokaza da je Vallow Daybell ikoga ubila, no da ima pregršt dokaza da je bila brižna majka puna ljubavi čiji se život stubokom promijenio kad je upoznala Chada i povjerovala u njegove čudne, apokaliptične religijske tvrdnje. Branitelj je također sugerirao da je za ubojstva zapravo kriv njezin brat, Alex Cox.

Chad Daybell joj je rekao da je već bio oženjen nekoliko puta te ju uvjerio da je ona ‘seksualna boginja‘ koja mu treba pomoći spasiti svijet tako što će okupiti 144.000 sljedbenika kako bi omogućili povratak Isusa Krista.

Mučna svjedočenja

U ponedjeljak su saslušani svjedoci optužbe, uključujući i Lorinog jedinog preživjelog sina, Colbyja Ryana.

‘Tylee nikada neće imati priliku postati majkom, suprugom ili ostvariti karijeru koju je željela. JJ nikada neće imati priliku odrasti i širiti svijetom svoju svjetlost‘, napisao je Ryan u poruci koju je pročitao tužitelj Rob Wood. ‘Moj brat, sestra i otac nisu ovo zaslužili.‘

Tammyina sestra, Samantha Gwilliam, pročitala je izjavu njihova oca, Ronalda Douglasa, u kojoj on opisuje kakav je strašan utjecaj Tammyina smrt imala na njihovu obitelj.

Douglas je rekao da se njegova supruga borila s rakom i posljednje mjesece života provela prateći suđenje. Stvari otkrivene tijekom suđenja uzrokovale su joj silan emotivni stres, kazao je. Tammyino ubojstvo i kasnije suđenje za isto, uzrokovali su udaljavanje obitelji Douglas od njihove unučadi.

U svojoj je zasebnoj izjavi Samantha kazala kako je čitava obitelj u rasulu zbog skandala i nevolje koju je prouzročila Lori. ‘Sestra mi nedostaje svaki dan. Oplakujem nju i oplakujem smrt svoje majke svakog dana‘, kazala je Gwilliam.

Dodala je i da je Chad Daybell učinio da je Lori Vallow Daybell osjeća posebno, a nakon toga se obratila izravno Lori.

‘Osjećala si se moćno, no zapravo si lažljivica, preljubnica i ubojica. Nisi nikakvo uzvišeno biće!‘

Unatoč ekstremnim vjerovanjima supružnika Daybell, Samantha je kazala kako su njihovi motivi bili puno prizemniji: novac. Članovi obitelji Lorinog četvrtog muža, Charlesa Vallowa, rekli su nešto slično. Vallow je, rekli su, uklonio svoju ženu Lori kao korisnicu njegovog životnog osiguranja. A njegova je smrt, kako su rekli, bila početak Lorinog teroriziranja čitave obitelji.

image

Ubijeni8 JJ Vallow i Tylee Ryan

Jam Press/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Jam Press/mega/the Mega Agency/profimedia

‘Isus Krist zna istinu!‘

Na kraju suđenja se sudu obratila i sama Lori Vallow Daybell. Referirala je na biblijsku priču u Novom zavjetu o Isusovom odgovoru ženi preljubnici za koju su vlasti kazale da je treba kamenovati.

‘Isus me poznaje‘, rekla je i počela plakati. ‘I Isus me razumije. Tugujem sa svima vama koji žalite moju djecu. I Tammy.‘

‘Isus Krist zna istinu o tome što se ovdje dogodilo‘, nastavila je Vallow Daybell. ‘Isus Krist zna da u ovom slučaju nitko nije ubijen. Slučajne smrti se događaju. Samoubojstva se događaju. Događaju se kobne nuspojave lijekova.‘

Vallow Daybell je nadalje ustvrdila da je umrla dok je rađala Tylee i da je njezin duh napustio tijelo. To joj je iskustvo, rekla je, omogućilo pristup nebu i onome što je nazvala ‘svijetom duhova‘. Nakon tog izvantjelesnog iskustva, Vallow Daybell je mogla komunicirati s ljudima na nebu, uključujući svoje sestre, tete, ujake, bake i djedove i Isusa Krista. Rekla je da zna da su njezina djeca ‘sretna u svijetu duhova‘, a Tammy je također ‘jako sretna‘.

Vallow Daybell je također rekla da osjeća nostalgiju za rajem te da se veseli trenutku kad će tamo ponovno biti s JJ-om, Tylee i Tammy. ‘Nebo je divnije nego što uopće možete zamisliti. Ne bojim se smrti, nego joj se radujem.‘

Tužitelj Wood je rekao da nema nikakvih dokaza da je na njezine zločine utjecala mentalna bolest.

‘Sve upućuje na to da Lori Vallow Daybell jako dobro razlikuje dobro od zla‘, rekao je Wood.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:39