ZLOČINI

Biljana Plavšić izlazi na slobodu u utorak

Bosanska ‘Čelična lady’ u zatvoru je odležala 6 od 11 godina, a pritom je kuhala i gledala televiziju
(FILES) A picture taken on January 11, 2000 shows former Bosnian Serb president Biljana Plavsic (L) during her initial appearance at the war crimes tribunal for the former Yugoslavia in The Hague. Former Bosnian Serb president Biljana Plavsic is to be freed from prison in Sweden next week following a decision by the UN war crimes court to grant her early release, the Swedish justice ministry said on October 22, 2009. AFP PHOTO FILES
 AFP

STOCKHOLM - Švedska vlada odobrila je prijevremeno puštanje iz zatvora bivše predsjednice bosanskih Srba Biljane Plavšić (79), koju je Haaški tribunal (ICTY) osudio na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je da će biti puštena u utorak, nakon što je odslužila više od pola kazne. Odluka je očekivana jer je ICTY prošli mjesec odobrio prijevremeno puštanje Biljane Plavšić na slobodu.

Osuđena je 2003. godine nakon što je priznala krivnju za progon Hrvata i Muslimana s područja koje su kontrolirali Srbi tijekom rata u Bosni. Njezino priznanje dogovoreno je u zamjenu za odbacivanje ostalih optužbi, uključujući genocid.

- Sudjelovala je u aktivnostima zatvora i ispunila vrijeme kuhanjem- naveo je ICTY. Zatvor u Švedskoj ubraja se u ležernije; osuđenici mogu šetati, gledati televiziju, plesti ili se baviti aktivnostima za koje pokazuju zanimanje.

Žrtve rata u Bosni smataju da je prijevremeno puštanje Biljane Plavšić na slobodu nepravedno. S druge strane, bosanski Srbi planiraju joj prirediti velebni doček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:22