DODIK JU DOČEKAO

Biljana Plavšić u Beogradu: Osjećam se slobodno!

Bivša predsjednica Republike Srpske puštena je iz zatvora u Švedskoj, gde je služila kaznu zbog ratnih zločina
(FILES) A file photo taken on February 27, 2003 shows former Bosnian Serb President Biljana Plavsic sitting in the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague before being sentenced to 11 years in prison for crimes against humanity committed during the bloody 1992-95 war in Bosnia. The Swedish government will announce on October 22 their verdict concerning Plavsic's release, one month after the ICTY said in a decision that Plavsic was granted early release from a Swedish prison for her good behavior and apparent rehabilitation. She is the highest ranking official of the former Yugoslavia to have acknowledged responsibility for atrocities committed in the Balkan wars of the 1990s. AFP PHOTO / STR
 AFP

BEOGRAD - Biljana Plavišić sletjela je oko 14 sati na beogradski aerodrom. Bivša predsjednica Republike Srpske puštena je iz zatvora u Švedskoj, gdje je služila kaznu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Član Odbora za podršku Biljani Plavšić Svetozar Mihajlović rekao je novinarima da je obavješten da je ona doputovala i da je napustila aerodrom. Plavšić nije izašla ni na glavni izlaz ni na VIP izlaz, pa novinari pretpostavljaju da je automobil dočekao na pisti.

Prema posljednjim informacijama, ona je, u pratnji premijera Republike Srpske Milorada Dodika, stigla u svoj stan na Vračaru. Njen brat ranije je izjavio da Plavšić namjerava ostati u Beogradu jer ima državljanstvo Srbije.

"Slobodna", izjavila je novinarima Plavšićeva na pitanje kako se osjeća, dok je nasmijana izlazila iz automobila, uz Dodikovu pomoć, piše portal Sarajevo-x.com. Priznala je da je sve vrijeme razmišljala kako "riješiti problem" sa novinarima i obećala da će se uskoro obratiti javnosti.

"Nakon dugo godina gospođa Plavšić je na slobodi, a to je jedino važno", rekao je Dodik.

Nekadašnja predsjednica Republike Srpske nakon puštanja iz zatvora, najveći dio vremena provodit će u Beogradu, ali će, nakon što se odmori, posjetiti i Republiku Srpsku, izjavio je Svetozar Mihajlović.

"Poslije odmora i adaptacije ona će doći u Republiku Srpsku, Banja Luku, Bijeljinu i druge gradove, gdje će biti promocija knjige o njoj", rekao je Mihajlović.

Podsjetimo, Plavšić je u švedskom ženskom zatvoru Hinsenberg provela nešto više od šest godina. Puštena je na slobodu jer su joj istekle dvije trećine kazne koju joj je odredio Haaški sud za zločine protiv čovječnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:14