REPORT GOJKA DRLJAČE

Bill Gates: ‘Ekonomska šteta i smrti doslovno su strašni... Očekivao sam više i od cjepiva‘

Činjenica da Gates tvrdi kako cjepiva samo usporavaju širenje zaraze, otvara pitanje zašto niz država inzistira na covid propusnicama.

Bill Gates

 Jeff J Mitchell/AFP

Odgovarajući na pitanje o tome kako ocjenjuje globalnu reakciju na pandemiju koju je najavio nakon što se svijet suočio s epidemijom ebole, Bill Gates, suosnivač humanitarne zaklade Bill & Melinda Gates, ispričao je kako je od cjepiva i terapija očekivao više.

Bivši prvi čovjek Microsofta i vjerojatno najvažniji filantrop na svijetu, u razgovoru za britanski think tank Policy Exchange izjavio je kako je problem s cjepivima za SARS-CoV-2 u tome što ne sprečavaju širenje zaraze.

S obzirom na to da Gates godinama blisko surađuje sa znanstvenim institutima i državama na razvoju raznih cjepiva, sasvim je sigurno dobro upućen i pozvan da daje takve ocjene.

Iako se u intervjuu iznova založio za radikalne epidemiološke pristupe kao u Australiji i Novom Zelandu, sama činjenica da Gates tvrdi kako cjepiva "samo malo" usporavaju širenje zaraze, otvara pitanje zbog čega zapravo cijeli niz država, pa i Hrvatska, sve više inzistiraju na covid propusnicama koje se baziraju na potvrdama o cijepljenju ili ozdravljenju.

Evo što je točno rekao Bill Gates:

"Održao sam 2015. TED talk pod naslovom 'Mi nismo spremni za sljedeću pandemiju'. Bilo je to bolje predviđanje onoga što će se dogoditi od onakvoga koje bi bilo tko želio. Ekonomska šteta i smrti doslovno su strašni. Očekivao sam da će proračuni za istraživanje i razvoj biti fokusirani na stvari koje nemamo danas. Nismo dobili cjepiva koja blokiraju transmisiju. Imamo cjepiva koja vam pomažu s vašim zdravljem, ali ona samo malo smanjuju transmisiju. Mi trebamo novi način proizvodnje stvaranja cjepiva. Nismo odmaknuli daleko niti po pitanju terapija - deksametazon i sada piravir mogu puno manje nego bi očekivali. Mi nismo dobili niti dijagnostiku…"

U nastavku je Gates govorio o pripremama za sljedeću pandemiju koje bi, prema njegovom mišljenju, osim ulaganja desetaka milijardi dolara u istraživanje i razvoj, trebale uključivati "ratne igre" koje simuliraju odgovore na moguće bioterorističke napade.

Dio u kojem Gates govori o odgovoru na buduće pandemije možete pogledati od 27:00 minute video snimke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2021 12:39