‘MOGLO JE BITI GORE‘

Bill Gates o budućoj pandemiji: ‘Trebamo potrošiti milijarde da izbjegnemo katastrofu‘

Suosnivač Microsofta kazao je da će njegova fondacija voditi s dijalog s novom administracijom kako se ne bi ponavljale greške
 Jeff Pachoud/AFP

Suosnivač Microsofta Bill Gates za CNN je kazao da je razgovarao s novoizabranim američkim predsjednikom Joe Bidenom o tome kako bi se Amerika trebala pripremiti za neku buduću pandemiju.

Na početku razgovora voditelj Jake Tapper pitao je Gatesa što misli o tvrdnji američkog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija da je nedjelovanje administracije Donalda Trumpa po pitanju pandemije rezultiralo velikim brojem umrlih.

Gates je kazao da je moglo biti i gore, no da treba izvući pouku iz ove pandemije i pripremiti se za novu.

- Nova administracija treba brže testirati, dopustiti Centru za kontrolu i prevenciju bolesti da komunicira s javnosti, ne treba se bojati loših vijesti jer se ljudi trebaju pripremiti. Jasno je da ćemo biti pametniji idući put - kazao je Gates.

Istaknuo je da je potreban tim stručnjaka za infektivne bolesti koji bi prepoznali naznake pandemije i usredotočili se na njih te da Amerika treba biti spremna platiti milijarde dolara godišnje kako bi se izbjegla katastrofa.

- Razgovaramo s Bidenom o tome. Mislim da će naša fondacija biti dio tog dijaloga kako bi osigurali da opet ne napravimo greške - kazao je Gates.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:29