VELIKA AKVIZICIJA

Bill Gates ulazi u novi biznis: Sklopio je unosan posao s bogatim Arapinom, velikim ljubiteljem Dubrovnika

Oni su dobri poslovni partneri već desetljećima, a najnovija vijest to samo potvrđuje
Bill Gates i Alwaleed bin-Talal
 Profimedia/Cropix, Sandra Šimunović

Investicijska tvrtka Billa Gatesa platit će tvrtki saudijskog milijardera, princa Alwaleeda bin-Talala 2,2 milijarde dolara kako bi povećala svoj udio u tvrtki Four Seasons Holding Co, piše Bloomberg.

Naime, Cascade Investment LLC kupit će 23,75% udjela u tvrtki od Kingdom Holdinga, čime će udio investicijske firme Billa Gatesa u tvrtki koja upravlja slavnim lancem hotela iznositi ukupnih 71,25%. Finalizacija ovog Gatesova povećanja udjela očekuje se u siječnju 2022. godine.

Gates i Alwaleed suradnici su već dugo godina, a tvrtku Four Seasons su privatizirali 2007. godine. U trenutku njihove zajedničke kupovine, Four Season je imao 74 hotela, a sada imaju 121 smještajni objekt, uz još 50 projekata u planovima.

Odnos Gatesa i Alwaleeda, koji je 2017. proveo neko vrijeme "zatvoren" u Riyadskom hotelu po nalogu prijestolonasljednika Mohameda bin-Salmana zbog optuži za korupciju, uvijek je bio na visokoj razini. Gates se i tada založio za partnera, zbog čega je bio jedan od rijetkih zapadnjačkih poslovnjaka u tom trenutku.

Gates, koji se prošle godine rastao od supruge Melinde nakon 27-godišnjeg braka, i dalje je sa 152,2 milijarde dolara bogatstva jedan od najbogatijih pojedinaca na svijetu, a prema nagodbi, Melinda je dobila šest milijardi dolara. Njih dvoje još uvijek zajedno upravljaju zajedničkom fondacijom "Bill and Melinda Gates Foundation".

Alwaleed, koji je 2018. napustio 'luksuzni zatvor' odmah je po izlasku uložio 270 milijuna dolara u glazbeni servis Deezer, a ima udjele u Citigroupu, Lyftu, Accoru, kao i u nekoliko drugih tehnoloških tvrtki. Njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 36 milijardi dolara, a u našim je medijima poznat kao veliki ljubitelj Dubrovnika budući da se nerijetko vraća u naš turistički dragulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:18