MILIJARDER U AKCIJI

Bill Gates uložio milijune dolara u firmu koja pokušava smanjiti - podrigivanje krava

Emisije metana 15 najvećih svjetskih mesnih i mliječnih kompanija veće su od ukupnih emisija nekoliko najvećih svjetskih zemalja

Bill Gates

 Lionel Bonaventure/Afp/Profimedia

Bill Gates je uložio 12 milijuna dolara u australsku tvrtku koja ima plan hraniti krave morskom travom kako bi manje podrigivale i kako bi se na taj način smanjile emisije stakleničkih plinova, piše Guardian.

Zaklada Breakthrough Energy Ventures koji je osnovao Gates 2015., uložila je u start-up Rumin8 sa sjedištem u Perthu. Jeff Bezos, osnivač Amazona, i kineski poduzetnik Jack Ma također podupiru Gatesov fond Breakthrough.

Rumin8 razvija niz dodataka prehrani krava kako bi se smanjila količina metana, snažnog stakleničkog plina, kojeg krave proizvode kad podriguju. Hrana uključuje crvene morske alge i biljke s pašnjaka koje kopiraju ‘prirodni anti-metanogeni spoj‘ i smanjuju proizvodnju metana.

Preživači koji proizvode puno plinova često se ne smatraju značajnim uzrocima klimatske krize, za razliku od automobila ili elektrana, ali svako grlo iz uzgoja može izbaciti oko 100 kg metana godišnje, što je jednako spaljivanju oko 3500 litara benzina.

U kombinaciji, sve to doprinosi povećanju razine metana, plina koji zadržava toplinu 80 puta učinkovitije od ugljičnog dioksida i raste u emisijama na globalnoj razini. Prošlogodišnja studija pokazala je da su kombinirane emisije metana 15 najvećih svjetskih mesnih i mliječnih kompanija veće od ukupnih emisija nekoliko najvećih svjetskih zemalja, uključujući Rusiju, Kanadu i Australiju.

SAD i zemlje EU-a su među onim zemljama koje su se obvezale smanjiti emisija metana za 30 posto do 2030., ali s obzirom da se očekuje porast konzumacije mesa u svijetu u nadolazećim desetljećima, neke su tvrtke počele tražiti načine kako da se smanji utjecaj koji na klimu ima milijardu krava iz uzgoja.

Istraživanja su tako pokazala da dodavanje morske trave hrani za krave može smanjiti stvaranje metana u njihovim crijevima za više od 80 posto. Gates već dugo govori o utjecaju jedenja mesa na klimu i zagovara da se ljudi u potpunosti prebace na konzumaciju sintetičke govedine.

‘Želimo pronaći rješenja za emisije metana od uzgoja stoke, a prednosti tehnologije koju smo osmislili itekako su vidljive‘, rekao je David Messina, direktor tvrtke Rumin8, koja će iskoristiti sredstva za komercijalizaciju svog proizvoda.

‘Naši laboratorijski pokusi daju izvrsne rezultate, naša ispitivanja na životinjama ih slijede, a financijsko modeliranje koje provodimo pokazuje da ćemo moći isporučivati naše proizvode po komercijalnoj cijeni.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:29