BRITANSKI STRUČNJACI

‘Bilo bi opasno podcijeniti rusku vojsku. Znamo što im je okosnica, a u jednom dijelu su strašno napredovali‘

Ruska vojska od početka invazije promijenila je taktiku korištenja oklopnih vozila

Ruska vojska, ilustracija

 Natalia Kolesnikova/Afp

Rašireno mišljenje o slabosti, odnosno, nesposobnosti ruske vojske, ne odgovara u potpunosti stvarnosti. Ruske oružane snage uspjele su prilagoditi svoju taktiku trenutnim zadaćama, kao i ispraviti mnoge nedostatke koji su se najjasnije očitovali u prvim mjesecima invazije, zaključili su stručnjaci britanskog Instituta za obrambena istraživanja (Royal United Services Institute - RUSI) u detaljnom izvješću o stanju ruske vojske godinu nakon početka rata s Ukrajinom. Pritom su analizirali sve rodove ruskih oružanih snaga.

Kada je riječ o pješaštvu, na početku invazije ruska vojska djelovala je pomoću bataljunskih taktičkih skupina (BTG), neovisnih kombiniranih oružanih jedinica koje su brojale manje od tisuću ljudi, uključujući motorizirano pješaštvo, tenkove, topništvo i sustave protuzračne obrane. Kako pišu autori izvješća, zbog nedostatka ljudstva i slabe koherentnosti u djelovanju postrojbi BTG-a, rusko zapovjedništvo moralo je odustati od raspoređivanja jedinstvenih bataljunskih taktičkih skupina. Umjesto toga, vojni vrh počeo je koristiti pješaštvo tako što su formirane četiri vrste postrojbi: linijske, jurišne, "jednokratne" i specijalizirane. Linijsko pješaštvo često se koristi za podršku i obranu, a jurišne su se jedinice koristile za napadne operacije. Specijalizirane jedinice, piše RUSI, formirane su od pješaštva, zračno-desantnih trupa, profesionalnih plaćenika PMC Wagnera i specijalnih snaga. Na kraju, "jednokratno" pješaštvo često djeluje u malim skupinama do pet ljudi i pridržava se taktike "ljudskih valova" (to su najčešće kriminalci koji su ušli u Wagner), pa kada oni izginu, brzo ih zamjenjuje sljedeća slična ekipa ili specijalizirane jedinice.

Najbolji dio ruske vojske - prema analizi RUSI-ja - jesu inženjerijske jedinice. Ističu se kako brzinom gradnje obrambenih položaja i pontonskih mostova, tako i protupješačkih i protutenkovskih minskih polja, koja otežavaju ukrajinske akcije.

Važan segment je i topništvo koje je bilo i ostalo okosnica ruske vojske, međutim, njegova uporaba znatno se promijenila od početka rata do danas. Konkretno, ako su na početku invazije ruske topničke baterije bile dio BTG-ova, od ljeta 2022. postale su ujedinjene u topničke taktičke skupine podređene jednom zapovjedništvu. Osim toga, rusko topništvo počelo je aktivnije koristiti bespilotne letjelice za izviđanje, što je omogućilo učinkovitiju upotrebu streljiva, kao i povećanu sposobnost topništva za gađanje s razmaknutih položaja, čime se smanjuje opasnost da cijela baterija može biti pogođena jednom neprijateljskom salvom, a postalo je i mobilnije.

Ruska vojska od početka invazije promijenila je i taktiku korištenja oklopnih vozila. Na početku rata Rusi su tenkovima pokušavali probijati određene sektore fronte, dok sada u pravilu djeluju kao potpora pješaštvu. Konkretno, ruska vojska koristi tenkove za gađanje zaštićenih položaja, tako da oni preuzimaju ulogu topništva. Pritom poboljšana optika omogućava lociranje i uništavanje neprijateljskih vatrenih točaka. Osim toga, Rusija koristi tenkove za izvođenje napada. Kako objašnjavaju autori izvješća, zbog stalnog pritiska ruskog pješaštva na ukrajinske položaje, Oružane snage Ukrajine moraju provoditi redovitu rotaciju trupa. S druge strane, ruska vojska, primajući informacije o rotaciji, šalje tenkove u navedeni sektor, gdje zadaju brzi udarac neprijateljskim trupama u trenutku smjene postrojbi. Britanska analiza napominje da ruski tenkovi, iako je korištenje zastarjelih T-62 i T-55 ismijano na društvenim mrežama, mogu učinkovito obavljati funkcije koje imaju borbena vozila pješaštva. Također, ruska vojska izvršila je brojne modifikacije na tenkovima, što ih je učinilo manje ranjivima na neke protutenkovske sustave.

Rusija je uspjela poboljšati i sposobnost elektroničkog ratovanja (EW). U ovom trenutku ruska vojska koristi otprilike jedan veliki sustav elektroničkog ratovanja na svakih 10 kilometara fronte. Ovi sustavi uglavnom su usmjereni na poraz bespilotnih letjelica, zbog čega Oružane snage Ukrajine gube oko 10.000 bespilotnih letjelica mjesečno, piše RUSI, pozivajući se na riječi nekoliko ukrajinskih vojnih snaga. Stručnjaci također primjećuju da su Rusi, očito, naučili kako razbiti enkripciju u stvarnom vremenu motorola voki-tokija, koji aktivno koriste ukrajinske snage.

Od početka invazije, ruska vojska promijenila je način na koji koristi protuzračnu obranu, koja je u početku bila jako raspršena. Nakon što se na frontu pojavio američki HIMARS MLRS, pokazalo se da raspršeni sustavi protuzračne obrane nisu u stanju presresti salvu tih projektila, ali od jeseni 2022. Rusi su počeli raspoređivati ​​svoje sustave protuzračne obrane oko ključnih logističkih i operativnih zapovjednih centara. Osim toga, ruska vojska počela je koristiti sustave protuzračne obrane s raznim radarima, što je povećalo ukupnu učinkovitost sustava i omogućilo im da spriječe barem dio GMLRS udara.

Domet ruskog zrakoplovstva ostaje ograničen tijekom cijelog rata zbog ukrajinskih sustava protuzračne obrane. Unatoč tome, tijekom godine rata zrakoplovno-svemirske snage Ruske Federacije djelomično su se prilagodile postojećim ograničenjima. Sada Rusi najprije napadaju dronovima koji otkrivaju slabosti ukrajinske protuzračne obrane, što potom omogućuje avijaciji manje rizike kad napada. Osim toga, počeli su aktivnije koristiti razorne bombe FAB-500 modificirane modulom za planiranje i korekciju, kojih imaju u velikoj količini na zalihama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:53