OPET KRITIKA

‘Bilo je dogovora oko njegova izbora, a kad je voda došla do grla, dobili ste mrtve Britance‘

Mike Pompeo tvrdi da je čelnika Svjetske zdravstvene organizacije ‘kupila‘ Kina, optužbe temelji na ‘čvrstim obavještajnim osnovama‘
Mike Pompeo 
 Peter SUMMERS/POOL/AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je britanskim zastupnicima da je predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa "kupila" kineska vlada, navodi se u izvješćima u srijedu.

Pompeo je na zatvorenom sastanku pozvanih zastupnika u utorak izjavio da svoje optužbe temelji na "čvrstim obavještajnim osnovama", no detalje nije dao, prenose The Times i drugi mediji.

List citira "više izvora" koji su prisustvovali događaju održanom u Londonu u organizaciji desničarskog istraživačkog centra za vanjsku politiku Henry Jackson Society.

"Kad je voda došla do grla, kad je to zaista bilo najvažnije, kad se dogodila pandemija u Kini, dr.Tedros ... kojeg je kupila kineska vlada (...)", navodi list The Telegraph Pompeove riječi.

"Više ne mogu reći, no mogu reći da ovo što vam govorim temeljim na čvrstim obavještajnim osnovama, bilo je dogovora oko Tedrosova izbora, a kad je voda došla do grla, dobili ste mrtve Britance", rekao je.

Pompeo i američki predsjednik Donald Trump oštro su kritizirali odgovor WHO-a na pandemiju koronavirusa i optužili je da pomaže Kini u prikrivanju početne ozbiljnosti stanja i izvor virusa.

No ranije nisu tvrdili da je Teodrosa "kupila" Kina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:53