MASAKR U MLADENOVCU

‘Bilo je strašno, ozlijeđeni su zapomagali. Našao sam sina, nije bio pri svijesti... Tek u bolnici sam doznao strašnu istinu‘

Suđenje Urošu Blažiću, počinitelju masaka u Duboni u Malom Orašju, odgođeno je jučer na Višem sudu u Smederevu

Uroš Blažić

 /Mup Srbije/ Cropix

Suđenje Urošu Blažiću, koji je optužen da je 4. svibnja 2023. u selima Dubona i Malo Orašje, ubio devet osoba i ranio njih 13, odgođeno je jučer na Višem sudu u Smederevu zbog neugodne situacije do koje je došlo prilikom susreta roditelja ubijenih i osumnjičenog ubojice.

Roditelji ubijene djece su slomljeni, o čemu svjedoče njihove izjave tijekom istrage masakra. Među njima je i D. M., otac Nikole Milića (14), koji je najmlađa žrtva masovnog ubojice.

Prisjećajući se kobnoga svibnja, tijekom saslušanja u Višem javnom tužiteljstvu u Smederevu, ožalošeni otac je istaknuo da je za masovnu pucnjavu saznao od starijeg sina, prenosi portal Nova.rs.

- U večernjim satima, negdje oko 21 sat, sinovi su otišli automobilom u centar sela gdje se inače okupljaju mladi. Moji sinovi su najprije otišli u školsko dvorište, ali nisam znao gdje su nakon toga otišli. Naša kuća se nalazi u blizini spomenika „Palih boraca“ u Malom Orašju, tako da sam ja u 22.32 sata začuo pucnjeve. Najprije sam čuo jedan rafal, pa ubrzo i drugi, a nakon manje pauze čuo sam pojedinačne pucnjeve. U početku nisam reagirao, pomislio sam da se puca zbog nekog slavlja, ali u 22.35 sata me je pozvao moj stariji sin i rekao da je netko kod spomenika na njih pucao i da ima ozlijeđenih. Rekao mi je da je on uspio pobjeći, ali da ne zna što je s mlađim sinom, naveo je u iskazu otac najmlađe žrtve Blažićevog masakra.

Odmah se zaputio prema spomeniku.

image

Privođenje Uroša Blažića

Cropix/Cropix

- Usput sam pozvao policiju da ih obavijestim, ali su mi rekli da su već obaviješteni. Kad sam stigao kod spomenika, bilo je mračno, gorjela je samo zapaljena vatra. Tražio sam svog sina i vidio da ima dosta ozlijeđene djece, vidio sam da ima dosta krvi. Prvi sam stigao na lice mjesta, čuo sam glasove ozlijeđenih koji su tražili pomoć, bilo je strašno. Našao sam svoga sina, nije bio u svjesnom stanju. Podignuo sam ga i svojim vozilom ga odvezao u Urgentni centar u Smederevu. Tamo su ga preuzeli liječnici, a ja sam ostao čekati, posvjedočio je D. M.

Kako je na kraju rekao, između 3.30 i 4 sata pozvao ga je liječnik, kako bi mu priopćio da njegov sin nije bio živ u trenutku kada je dovezen u Urgentni centar.

Suđenje Blažiću je jučer odgođeno jer je, u trenutku kada je uveden u sud, došlo do kaosa. Roditelji stradalih pokušali su se obračunati s Blažićem, zbog čega su zaštitari na sudu morali odvesti Blažića. Zbog toga je donesena odluka da se suđenje ubuduće održava u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Podsjetimo, 4. svibnja, dan nakon stravičnog masakra u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, Uroš Blažić uzeo je automatsku pušku, pištolj, streljivo i bombe i krenuo u krvavi pohod po selima Malo Orašje, Duboni i Šepšinu, u okolini Mladenovca. Ubio je devet osoba, a ranio više od 13 ljudi.

Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da je Uroš Blažić bio potpuno uračunljiv u trenucima počinjenja zločina.

Pretresom objekata u vlasništvu njegove obitelji pronađen je čitav arsenal oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 10:22