ARMIN LASCHET

‘Bilo je zločina koje su Nijemci počinili nad Poljacima koji me ispunjavaju dubokim sramom‘

Vjerojatni nasljednik Angele Merkel na mjestu njemačkog kancelara nazočit će obilježavanju 77. obljetnice Varšavskog ustanka
Armin Laschet
 Tobias SCHWARZ/AFP

Na 77. obljetnicu Varšavskog ustanka vjerojatni nasljednik Angele Merkel na mjestu njemačkog kancelara Armin Laschet govorio je u subotu o njemačkoj odgovornosti za pokretanje 2. svjetskog rata.

"Bilo je (...) zločina koje su Nijemci počinili nad cjelokupnim poljskim stanovništvom koji me ispunjavaju dubokim sramom i poniznošću", rekao je Laschet za poljski list Rzeczpospolita.

Kandidat njemačke demokršćanske koalicije CDU/CSU prisustvovat će komemoracijskim svečanostima u nedjelju u Varšavi. Poljski pokret otpora je 1. kolovoza 1944. podigao veliki ustanak protiv njemačkih okupacijskih snaga u Varšavi.

Ustanak je brutalno ugušen, a ubijeno je između 150 i 200 tisuća civila. Varšava je tada tijekom borbi gotovo u potpunosti razrušena.

Laschet je, međutim, odbacio zahtjeve za reparacijama zbog njemačke okupacije, koje su podnijeli neki članovi vladajuće poljske stranke Pravo i pravda. "Nema koristi od ponovnih političkih instrumentalizacija ovih pitanja", kazao je.

Upitan o tekućem sporu između Bruxellesa i Varšave o europskim pravnim normama, Laschet je ustvrdio kako je ispravno da EU "osigura poštivanje europskih zakona svugdje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:49