TERORISTIČKI REBRANDING

Bin Laden htio mijenjati ime i imidž al-Qa’ide

Vođa terorista obavezno je želio istaknuti riječ džihad, odnosno sveti rat u novom imenu organizacije

WASHINGTON - Osama bin Laden razmišljao je o promjeni imena svoje terorističke mreže al-Qa’ide kako bi organizaciju učinio privlačnijom novim članovima, otkrivaju dokumenti pronađeni u njegovu skrovištu u pakistanskom gradu Abbottabadu.

Bez relevantnosti

Agencija AP, koja je prva objavila tu informaciju, piše kako je ubijeni teroristički vođa bio svjestan da “Baza”, što je značenje riječi al-Qa’ida, gubi na relevantnosti u ekstremističkim krugovima te je razmišljao o marketinškim potezima koji bi skupini podigli popularnost.

Trebala im je temeljita preobrazba, svojevrstan rebranding odnosno promjena imidža, a Bin Laden je, osim o novom imenu, razmišljao i o isticanju religioznog elementa. Među novim imenima koja su dolazila u obzir bila su Taifat al-Tavhed Val-Jihad (Monoteizam i džihad) i Jama’at l’Adat al-Kilafat al-Rašida (Restauracija kalifata). Osama bin Laden želio je istaknuti božansku narav napada na Zapad te riječju džihad, koja je obavezno trebala biti u nazivu, istaknuti da muslimani vode sveti rat sa Zapadom. Navodno je, ističe AP u izvještaju, Bin Laden bio nezadovoljan jer se organizaciju nazivalo samo al-Qa’idom, a iz originalnog naziva je ispala riječ džihad. Rohan Gunarata, stručnjak za terorizam sa sveučilišta u Singapuru, smatra da je glavni cilj bio približiti skupinu široj muslimanskoj populaciji.

- Zbog toga su u svojim javljanjima Bin Laden i novi vođa skupine Ajman al-Zavahiri često spominjali palestinski sukob, iako ni na koji način nisu s njim bili povezani - objasnio je Gunarata.

On tvrdi da su se al-Qa’idine podružnice u zemljama poput Iraka i Alžira također zanimale za promjenu imena.

Nije bila važna

“U trenutku kad je ubijen Bin Laden, al-Qa’ida je operirala na marginama. Nije bila važna u revolucijama u arapskom svijetu, a al-Zavahiri se želio infiltrirati u te pokrete - istaknuo je Gunarata.

I američka je administracija, na temelju dokumenata koji su pronađeni i uzeti iz Osamine rezidencije u Abbottabadu, istaknula da se al-Qa’ida posljednjih godina borila za opstanak.

- Osama bin Laden se u dokumentima pronađenima u kući žalio da mreža ima problem s pronalaskom zamjena za višepozicionirane zapovjednike koji su ubijeni te u prikazivanju SAD-a kao nacije koja vodi rat s islamom, što bi povećalo podršku organizaciji - izjavio je i predsjednik Barack Obama.

Pronađeni dokumenti, kako tvrde neimenovani američki dužnosnici, otkrivaju kako je Bin Laden smatrao da je skupina dobila loš imidž jer je u njihovim napadima ginuo i velik broj muslimana, osobito u Iraku. Žalio se na loše nove zapovjednike i činjenicu da mnoge nove ljude u vlastitoj organizaciju ne poznaje.

Mobitel kurira vodi istragu do zaštitnika Bin Ladena

Mobilni telefon pronađen tijekom upada američkih snaga u sklonište Osame bin Ladena dokazao je da je najpouzdaniji kurir šefa al-Qa’ide redovito komunicirao s terorističkom skupinom za koju je potvrđeno da je povezana s pakistanskom obvještajnom agencijom.

Američki dužnosnici, koje je citirao The New York Times, tvrde da bi to otkriće moglo definitivno objasniti kako je moguće da se Bin Laden skrivao šest godina u Abbottabadu. Mobitel je pripadao Abu Ahmedu al-Kuvajtiju koji je redovito kontaktirao sa zapovjednikom militantne skupine Harkat-ul-Mudžahedin. Upravo je ta skupina povezana s nekim a od čelnika pakistanske obavještajne scene.( G. An )

Što je Osama htio učiniti

IME

Al-Qa’ida (‘Baza’) je postalo banalno i nepopularno, htio je ime koje će istaknuti ideju ‘pravedničkog rata’ protiv zapadnih sila i u kojemu će se spominjati riječi ‘džihad’ i ‘kalifat’.

ČLANSTVO

Vodstvo terorističke mreže željelo je privući mlađe ljude i širu muslimansku populaciju u islamskim zemljama. Zato su često u svojim porukama spominjali sukob u Palestini, iako s njim nisu imali veze. Željeli su izbjeći muslimanske žrtve u svojim napadima.

PODRUČJE DJELOVANJA

Bin Ladenu i njegovima smetalo je što su potpuno potisnuti na margine političkih zbivanja u islamskim državama. “Arapsko proljeće” prolazilo je bez njihova utjecaja, a al-Qa’ida se željela inflitrirati u te pokrete.

STRUKTURA

Čelniku al-Qa’ide smetalo je što ne poznaje veći dio tek regrutiranih članova. Također se često žalio kako nema dovoljno kvalitetnog kadra da smijeni neke od glavnih zapovjednika s kojima je bio nezadovoljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:48