PROCURILI DOKUMENTI

Bin Laden je svojevremeno zabranio ‘lov‘ na Bidena: ‘Bio bi nesposoban predsjednik‘

Istaknuo je to u pismu iz 2010. godine koje je pronađeno u hrpi dokumenata u pakistanskom kompleksu gdje je ubijen
 AFP PHOTO/FILES ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Osama bin Laden zabranio je Al-Qaedi ubojstvo Joea Bidena u vrijeme kada je planirao ubojstvo tada aktualnog predsjednika SAD-a Baracka Obame, piše Daily Mail.

Bin Laden je smatrao da bi Biden "postao nesposoban predsjednik i uveo SAD u krizu".

Bin Laden je to istaknuo u pismu iz 2010. godine koje je pronađeno u hrpi dokumenata u pakistanskom kompleksu gdje su ga ubile američke specijalne snage 2011. godine.

Dokument je prvi put objavljen 2012. godine, ali je dobio je novi značaj usred kaotičnog povlačenja SAD-a iz Afganistana koje je zemlju vratilo talibanima.

Bin Laden, tadašnji vođa Al Qaide i čovjek radi kojeg je Amerika otišla u Afganistan, napisao je u svibnju 2010. poruku od 48 stranica pomoćniku identificiranom kao "brat šejh Mahmud", pravim imenom Atiyah Abd al-Rahman.

U njemu se raspravlja o potrebi preusmjeravanja sredstava od terorističkih napada u drugim muslimanskim zemljama i umjesto toga usredotočiti se na izravne napade na SAD.

Na 36. stranici iznosi svoju želju da oformi dva udarna voda, jedan u Pakistanu, a drugi u Afganistanu, čiji će posao biti planiranje napada na tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu i bivšeg direktora CIA-e Davida Petraeusa, u slučaju da posjete bilo koju od tih zemalja.

Dajući svoje obrazloženje za napad na Obamu, kaže: "Obama je glava nevjere i automatsko njegovo ubijanje natjerat će Bidena da preuzme predsjedničku dužnost do kraja mandata, jer je to tamo norma".

"Biden je potpuno nepripremljen za tu dužnost, što će SAD odvesti u krizu."

Dodaje: "Što se tiče Petraeusa, on je čelni čovjek u ovoj posljednjoj godini rata, a njegovo ubojstvo promijenilo bi put rata."

Američki obavještajni analitičari koji su prvi put otkrili postojanje dokumenta Washington Postu 2012. rekli su da nijedna zavjera protiv Obame ili Petraeusa nije realna niti da predstavlja bilo kakvu prijetnju.

Biden se suočava s rastućim bijesom u cijelom svijetu zbog prepuštanja Afganistanaca u ruke talibana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:41