KRAJ

Bio je bahat, bezobrazan, nedodirljiv i megapopularan, mnogi su ga vidjeli u Bijeloj kući, a onda mu je par fotografija s plaže zapečatilo karijeru

 REUTERS

Guverner američke savezne države New Jersey Chris Christie još donedavno je slovio za jednu od republikanskih uzdanica, prije koju godinu su ga mnogi vidjeli kao moćnog predsjedničkog kandidata sa solidnim šansama, no ovaj osebujni političar duga jezika, teške naravi i u vječnom sukobu s medijima, iz zvijezde kojoj nijedan skandal nije mogao naštetiti pretvorio se u repaticu koja za sobom vuče takav teret da se čini da je i sam odustao od bavljenja javnim poslom. Najnovija potvrda toga je stigla za ovogodišnji američki Dan nezavisnosti u vidu fotografija objavljenih u jednom lokalnom listu koje su razbjesnile tamošnju javnost.

U New Jerseyju je istekao rok za donošenje novog državnog proračuna pa je savezna država u iščekivanju novog budžeta po guvernerovoj odluci bila prisiljena prijeći na krizni režim privremenog financiranja, što automatski znači zatvaranje svih državnih službi osim onih najnužnijih. Među službama koje su prestale s radom su i parkovi prirode, a jedan od njih je i Island Beach State Park, smješten na pitoresknom pješčanom otočiću, popularnom među brojnim kupačima zbog atraktivne plaže, koja je zbog proračunske krize zatvorena za javnost.

Na spomenutom je otočiću i državna rezidencija, smještena tik uz plažu, a koju je Christie s obitelji i prijateljima odlučio iskoristiti za uživanje u ovogodišnjem Danu nezavisnosti. Guverner, koji broji svoje posljednje mjesece na dužnosti u drugom mandatu, vjerojatno ni u snu nije mislio da će mu se taj potez obiti o glavu, no zahvaljujući fotoreporteru Andrewu Millsu, koji radi za list The Star Ledger, sve je poprimilo razmjere nacionalnog skandala.

Mills je, kako je kasnije posvjedočio za New York Times, na temelju vlastite intuicije nagovorio uredništvo lista da plati najam malog aviona tipa Cessna: s obzirom da Christie u nedjelju nije najavio nikakve službene aktivnosti, fotoreporter je pomislio da bi ga mogao zateći i uslikati kako provodi slobodno vrijeme na plaži koju je dao zatvoriti, dok se obični građani gužvaju na ostalim plažama.

Let Cessnom nije dugo trajao i Mills je iz zraka na plaži uočio nekoliko točkica. Zumirao ih je i shvatio: Pa to je on!

I tako je nastala čitava fotogalerija na kojoj Christie uživa s nekolicinom članova obitelji i prijateljima sunčajući se na sablasno praznoj plaži.

Kasnije istoga dana, dok fotografije još nisu objavljene, jedan je novinar pitao Christieja je li stvarno u redu što koristi državnu rezidenciju, na što mu je on u sebi svojstvenom bahatom stilu odbrusio: 'Kandidirajte se za guvernera, pobijedite, i možete je koristiti i vi!'

Drugi reporter ga je podrugljivo pitao je li dobio što boje na plaži, a Christie je i njemu uvredljivim tonom odbrusio da se uopće nije sunčao.

Nekoliko sati kasnije počele su curiti fotografije, a iz Christiejeva su ureda sve nemušto pokušali okrenuti na šalu pa su u priopćenju napisali da 'sunca nije ni vidio jer je nosio šiltericu'.

Uslijedila je bujica negativnih i podrugljivih reakcija i osuda sa svih strana, a politički analitičari i eksperti za odnose s javnošću uvjereni su da će ovo biti i pečat na krah političke karijere nekadašnje zvijezde, čija se anketna popularnost srozala na rekordno niskih 15 posto sa svojedobnog vrhunca od gotovo 'sjevernokorejskih' 70 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:10