IZBORI U SRBIJI

Bio je i ministar, imao snažnu Plenkovićevu podršku, ništa nije pomoglo: Hrvati ostali bez zastupnika!

Rekao je da su se za naklonost Hrvata u Srbiji borili i SNS i oporbena koalicija Srbija protiv nasilja te su očito ti glasovi otišli njima

Tomislav Žigmanov i Aleksandar Vučić

 Cropix

Hrvatska manjina u Srbiji ostala je bez svojeg predstavnika u Narodnoj skupštini nakon što je prebrojena većina glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), na izbore je izašao u koaliciji Ujedinjeni za pravdu, s bošnjačkom strankom Usame Zukorlića, ali nije uspio obraniti mandat u Skupštini.

Koalicija je osvojila tri mandata, a kandidat DSHV-a se nalazio na četvrtome mjestu. DSHV nije uspio niti osigurati mandat u Skupštini Vojvodine.

Hoće li u vladu?

Žigmanov je ujedno bio prvi predstavnik hrvatske zajednice koji je ušao u prošlu vladu Ane Brnabić u kojoj je bio na dužnosti ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Sada je upitno hoće li zadržati tu poziciju nakon što je vladajuća Srpska napredna stranka osvojila apsolutnu većinu i moći će sama složiti vladu. Ipak, Žigmanov je rekao kako je važno što je koalicija osvojila tri mandata te da će se njegovu stranku sigurno nešto pitati kada se bude odlučivalo o važnim političkim temama u Srbiji.

- Mislimo da će naš savez imati važnu ulogu kada su u pitanju formiranje nove vlade i artikulacija zajedničkih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji - prenosi Hina izjavu Tomislava Žigmanova.

Rekao je i da su se za naklonost Hrvata u Srbiji borili i SNS i oporbena koalicija Srbija protiv nasilja te su očito ti glasovi otišli njima.

Posebni prag

Žigmanov je imao snažnu podršku HDZ-ove vlasti u Zagrebu i premijera Andreja Plenkovića, no položaj hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj je neusporediv. Predstavnicima Srba u Hrvatskoj zagarantirana su tri mandata u Saboru, a politički predstavnici Hrvata u Srbiji za njih se u Skupštini moraju izboriti posebnim manjinskim pragom za prolazak. Koalicija Bošnjaka i Hrvata tako je osvojila 0,9 posto glasova i tri mandata.

Na to je danas upozorio i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je rekao kako je temeljno pitanje strukturalne nejednakosti između hrvatske i srpske manjine.

- Ako je Hrvatska zajamčila tri mjesta u Hrvatskom saboru srpskoj manjini, onda očekujemo jednaka prava i za hrvatsku manjinu u Srbiji. Postoji sporazum iz 2004. i očekujemo da srpske vlasti ispune to što su potpisale - poručio je Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:11