‘ISKORISTILA GA JE!‘

Bio je najbolji ‘nos‘ 20. stoljeća, zarađivao milijune, a danas je bolestan i živi u bijedi

Sin legendarnog parfumera Jean-Paula Guerlaina optužio je Christinu Kragh Michelsen da je iskoristila narušeno zdravlje njegovog oca kako bi ga uvukla u brak
Jean-Paul Guerlain
 Olivier Laban-mattei/AFP

Sin legendarnog francuskog parfumera Jean-Paula Guerlaina optužio je Christinu Kragh Michelsen da je iskoristila narušeno zdravlje njegovog oca kako bi ga uvukla u brak.

Ovaj 84-godišnjak, koji je svojevremeno tvrdio da može identificirati 3000 različitih mirisa i za kojeg se vjeruje da je najbolji 'nos' 20. stoljeća, zadnji je član francuske dinastije čije su parfeme koristili bogati i slavni, uključujući i britansku kraljicu Victoriju.

Guerlain je bio zadnji potomak koji se nalazio na čelu slavne obiteljske parfemske kuće koju je davne 1828. godine u Parizu osnovao Pierre François Pascal, a koja je svijetu dala vrhunske parfeme poput Samsare, Naheme i Jardins de Bagatelle.

Danas je Guerlain, izrazito narušenog zdravlja, usred sudske bitke koju vode njegov jedini sin Stéphane i njegova partnerica. Michelsen se pojavila na sudu kako bi demantirala optužbe da je iskoristila čovjeka koji nije bio u stanju zaštititi se, a tužitelj traži da joj se zabrani kontakt s Guerlainom. Taklođer, zahtijeva i financijsku nadoknadu štete koju je, prema tužitelju, počinjena njegovom slavnom ocu.

Guerlain boluje od Alzheimerove bolesti, a njegov sin tvrdi da je 63-godišnjakinja iskoristila njegovo narušeno zdravlje i navela ga da sklope brak. S druge strane, Michelsen optužbe odbacuje i tvrdi da Guerlain mlađi nikad nije prebolio činjenicu da je njegov otac pronašao drugu ženu.

Par se upoznao 2005. kada ih je zbližila ljubav prema konjima, a veza se intenzivirala 2010. godine kada se Guerlain našao usred rasističkog skandala. Naime, izjavio je kako su "crnci lijeni" zbog čega je osuđen zbog rasizma i kažnjen sa 6000 eura. Kaznu je bez problema podmirio, no osramoćen je u javnosti zbog čega su ga se odrekli neki poslovni partneri.

Tako je LVMH, francuski koncern koji je 1994. godine otkupio brend od obitelji Guerlain, nakon spomenutog skandala prekinuo sve veze sa slavnim parfumerom.

- Bio je sam i u nevolji, a Christina Kragh Michelsen je to iskoristila, rekao je pred sudom odvjetnik Guerlainovog sina Pascal Koerfer.

Dodaje da je sumnja njegovog klijenta pojačana 2012. kada se 'incognito' pojavila kod poznatog prodavača umjetnina i ponudila Delacroixovu sliku. Čovjek je prepoznao ovo djelo kao vlasništvo Guerlaina starijeg i odmah alarmirao njegovog sina. Sljedeće godine Stéphane je postao zakonski skrbnik svog oca.

Prošle godine je sin Stéphane uspješno blokirao sklapanje braka između Guerlaina i Michelsen nakon što je sud utvrdio da je vršila pritisak na svog partnera kako bi uplovili u bračnu luku.

Guerlain je tada neprestano pred sucem ponavljao "želim se vjenčati", pa čak i kad ga je sudac pitao koliko godina ima. No, njegov je sin tada sudu dostavio pismo, ranije potpisano, u kojem stoji da ne želi sklopiti brak s Michelsen.

Posljednju prijavu protiv Michelsen podnijeli su zaposlenici mansiona u kojem živi s Guerlainom. Oni su tvrdili da ih je Michelsen omalovažavala na poslu, strašila i tjerala s posjeda kako bi organizirala luksuzne večernje zabave bez da je na njih pozivala svog partnera.

image
Posjed Jean-Paula Guerlaina
Jack Guez

Tužitelj Philippe Toccanier tvrdi kako Michelsen nije vodila brigu o svom partneru, njegovoj njezi, obrocima i higijeni.

- Kako je njezin 'bračni' projekt propao, okrenula se Guerlainu vjernim ljudima koje je spriječila da vode brigu o njemu, rekao je Toccanier.

Frédéric Bélot, odvjetnik tužene, tvrdi da je Michelsen uvijek čuvala leđa svom partneru.

- Stalno je bila uz njega. toliko da svoju majku nije posjetila 10 godina prije nego što je umrla. A zaposlenike u mansionu je Stéphane Guerlain angažirao kako bi ju špijunirao i svjedočio protiv nje na sudu, izjavio je.

- Pravo zapuštanje zapravo dolazi od pravnog skrbnika koji je dopustio da njegov otac živi u potpuno neprihvatljivim uvjetima. Nije učinio ništa kako bi njegovu kuću održavao čistom. Isključio je grijanje i toplu vodu svugdje osim u svojoj sobi. U jednoj od pomoćnih kuća čak raste stablo, rekao je.

- Guerlain je velikan i kada bi francuska javnost znala u kakvim uvjetima živi, izbio bi neviđeni skandal, poručio je odvjetnik tužene Bélot.

Presuda u ovom slučaju izreći će se 18. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:00