ČUO JE PORUKU

Bio je Wildersova desna ruka, krenuo pisati knjigu protiv islama, a onda - šok: ‘Postao sam musliman‘

Nakon povlačenja iz politike Joram van Klaveren posvetio se pisanju, dok se jednog dana polica s knjigama nije srušila

Joram van Klaveren

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

Bio je desna ruka Geerta Wildersa i njegove Slobodarske stranke (PVV), koja se zalaže za zabranu Kurana i džamija u Nizozemskoj. Joram van Klaveren danas je gorljivi musliman koji se trudi da se Nizozemci bolje upoznaju s islamom, piše britanski The Guardian.

"Bio sam aktivan u antiislamskoj politici ukupno 12 godina, tako da se moram suprotstavljati tome najmanje 12 godina", kaže danas Joram van Klaveren (45). Wildersova stranka još koristi njegove slogane i ideje. "Doslovno ih čujem kako govore stvari koje sam ja izmislio", kaže za Guardian. Na zadnjim izborima Wildersova stranka osvojila je najviše glasova, potičući strahove širom Europe o jačanju krajnje desnice uoči europskih izbora u lipnju.

Odrastao u religioznoj protestantskoj obitelji u Amsterdamu, Van Klaveren kaže da su njegov početni oprez prema islamu pojačali teroristički napad 11. rujna i ubojstvo nizozemskog redatelja Thea van Gogha. Ubio ga je muškarac koji se opisao kao džihadist. Van Klaveren se učlanio u Wildersovu stranku 2010. i brzo napredovao u stranačkim strukturama. Zalagao se za zabranu džamija i Kurana, za zatvaranje islamskih škola i zabranu arapskog jezika u javnosti. "Tada sam mislio da je to dobra stvar jer smo se borili protiv islama", kaže on. S Wildersom je raskrstio 2014. nakon skupa na kojem je čelnik PVV-a pitao pristaše žele li "manje Marokanaca" u zemlji. Za Van Klaverena to je bilo previše. "Pomislio sam, moram otići jer sada to postaje etnička stvar."

Osnovao je vlastitu stranku, ali nije uspio osvojiti niti jedno mjesto na nacionalnim izborima. Napustio je politiku i odlučio se posvetiti završavanju knjige koju je počeo pisati godinama ranije. Planirao je napisati ozbiljnu analizu kojom će razotkriti prijetnju koju predstavlja islam.

Kako je saznavao više o islamu, sve je više bio zaintrigiran. Nabavio je puno knjiga o islamu, natrpao je doma policu. U jednom trenutku polica se srušila. Dižući s poda primjerak Kurana, bacio je pogled na mjesto gdje mu se zaustavio prst. Pisalo je: "Nisu oči slijepe, već srca", ispričao je za Guardian. Da se obratio, objavio je 2019. Potaknuo ga je lokalni imam. Rekao mu je da i on ima odgovornost, jer je sudjelovao u poticanju mržnje prema muslimanima.

Reakcije su bile žestoke. Geert Wilders za njega je rekao da je "vegetarijanac koji ide raditi u klaonicu". Joram van Klaveren kaže da je dobio više od 2000 prijetnji smrću. Sudjelovao je 2020. u pokretanju udruge koja se bavi upoznavanjem Nizozemaca s islamom i poviješću islama. Posjetili su više od 200 škola, u lipnju su otvorili muzej u Rotterdamu pod nazivom Islam Experience Centre.

Na pitanje osjeća li krivnju ili žali zbog svojih postupaka u Wildersovoj stranci, Van Klaveren kaže: "Naravno da se sramim zbog onoga što sam rekao. Imao sam planove, ali Alah je najbolji planer i moj život je krenuo u drugom smjeru."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:15